GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 24. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vladan Batić i Predrag Đorđević otkrili nove detalje o parama iznetim na Kipar

Tajkuni krivi za nestanak miliona dolara

Batić je najavio da će podneti krivičnu tužbu Specijalnom tužilaštvu za rganizovani kriminal protiv Dinkića i još nekih ljudi, a da će za svedoke saradnike predložiti Miroslava Miškovića, Milana Beka i Borku Vučić

BEOGRAD - Bivši ministar pravde Vladan Batić i Predrag Đorđević, koji je na osnovu 12-godišnje istrage i obimne dokumentacije podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg guverenera i aktuelnog ministra Mlađana Dinkića i još sedam funkcionera G17 plus zbog afere "Kipar", obelodanili su na jučerašnjoj konferenciji za novinare "deo dokumenta o umešanosti biznismena Miroslava Miškovića, bivšeg vlasnika Delta banke, i Milana Beka, nekadašnjeg ministra privrede, u najveću pljačku u istoriji Srbije".

- Iz ovih dokumenta se vidi da je odnošenje i nevraćanje para sa Kipra u uzročno-posledičnoj vezi s gašenjem najvećih državnih banaka, formiranjem Nacionalne štedionice i prodajom nekih srpskih firmi, za šta je najodgovorniji Dinkić. Za odluku o gašenju nisu postojali ni zakonski ni faktički razlozi jer su se pare banaka nalazile na računima fantomskih paravan of-šor kompanija na Kipru. Srpske banke su ugašene da se milijarde dolara ne bi vratile voljom pojedinih ljudi iz vlasti i tajkuna koji sada održavaju aktuelnu vlast - istakao je Batić i naglasio da je najveći nacionalni interes da se sa Kipra vrati preko milijardu evra.

DVA KLJUČNA "DELA" DINKIĆA

- Da bi omogućio odlivanje milijardi dolara iz Srbije, Dinkić je prvo omogućio da "Anteksol", na čijim računima su bile ogromne svote, postoji i radi do kraja 2003. godine, iako je njen vlasnik Beogradska banka na Kipru izgubila licencu za rad mnogo ranije. Dakle, Dinkić je tako omogućio da novac ode na egzotična ostrva. Drugo, on je morao da likvidira Beogradsku banku a.d. Beograd kako bi eliminisao legitimne potražioce tih para. To su dva kriminalna zločinačka dela - naglasio je Đorđević.

Ti tajkuni, nastavio je Batić, korumpirali su najveće političke stranke u zemlji i većinu medija, i "dok se ova stvar ne istera do kraja, Srbija i njeni građani nemaju perspektivu". Batić je najavio da će i on uskoro podneti krivičnu tužbu Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Dinkića i "još nekih ljudi", a da će za svedoke saradnike predložiti Miškovića, Beka i Borku Vučić, bivšu čelnicu Beogradske banke. Batić je takođe najavio kampanju "Pare na sunce", o prikupljanju potpisa građana za vraćanje milijardi dolara.

Predrag Đorđević je na početku prezentacije dokumenata prikazao film sa potpisivanja ugovora o prodaji Delta banke čemu je prisustvovao i ministar Dinkić, iako, kako je rekao, država nije imala nikakvu korist od tog posla.

- Dinkić je više puta nesuvislo ponavljao da su pare otišle u 52 zemlje i da nisu mogle biti nađene. To je laž. Primer je dokument od 23. marta 1998. godine. Samo u tom danu izvršeno je sedam transakcija sa računa "Anteksola", nelegalne kompanije države Srbije, na račun Delta banke, odnosno of-šor firme "Hemslejd", koja je u vlasništvu Miškovića, a koja je bila vlasnik Delta banke. Kada je prodata Delta banka, sav novac je otišao na račun Miškovićevog "Hemslejda" na Kipar. Međutim, ta firma je, po kiparskim zakonima, registrovana da se bavi trgovinom, i po njima nema nikakva prava da bude vlasnik banke. "Hemslejdovo" posedovanje Delta banke je od prvog dana postojanja neovlašćeno. Kada je postao guverner NBJ, Dinkiću je bilo sasvim jasno da je vlasnik Delta banke neovlašćeno lice. Dinkiću nije smetalo ni to što je uvidom u ova dokumenta saznao da su ogromne svote novca prebacivane sa državne kompanije na of-šor kompaniju Miškovića na Kipru. Rezultat svega ovoga je da je "Hemslejd", odnosno Delta banka, nastala na osnovu pokradenih srpskih para - rekao je Đorđević prikazujući dokumenta.

O učešću Milana Beka, Đorđević je rekao: - Kada je prodat "Telekom Srbije" Italijanima, jedan značajan deo para je završio na računima Fonda za razvo,j koji je nelegalno osnovan u Grčkoj i na Kipru. Sa računa tog Fonda u Popular banci, sadašnjoj Lajiki, transferisano je 89 miliona maraka na račun nelegalno osnovane firme "Anteksol". Pošto znamo da je celom tom operacijom primanja para za "Telekom" upravljao Beko, onda znamo da je to njegovo delo. Pored te sume, 160 miliona maraka dodatno je prebačeno na račune takođe nelegalne of-šor firme "Braunkort". Dakle, za samo dva transfera otišlo je skoro 250 miliona maraka srpskih para.

Pošto su, dodao je on, sve ove transakcije sa računa "Anteksola", "Braunkorta" i još šest of-šor firmi nelegalne jer su osnovane na imena LJiljane Radenković i Radmile Budišin, žena koje uopšte nisu znale za to, Srbija ima apsolutno pravo da potražuje od Kipra sav novac. - Svakoj dobronamernoj vlasti, pružiću maksimalnu pomoć da odmah dođe do najmanje 1,5 milijardi dolara, a kasnije, uz procese, još četiri milijarde - rekao je Đorđević. - Pošto tužilaštvo nije reagovalo na moju krivičnu prijavu protiv Dinkića, Labusa i još šest lica umešanih u nelegalne poslove, uskoro ću biti prinuđen da podnesem tužbu protiv Srbije evropskim instancama i od njih ću tražiti nadoknadu od par stotina miliona dolara, koliko je oštećena moja firma - zaključio je Đorđević.

Ekipa Glasa


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Vladan Batić i Predrag Đorđević otkrili nove detalje o parama iznetim na Kipar
Ministar privrede Predrag Bubalo ponovio da nemačke kompanije rado ulažu u Srbiju
Završena prijava učenika za upis na državne fakultete
Nacrt zakona predviđa da poslodavci moraju da zaposle tri odsto osoba sa invaliditetom
Učenici osmih razreda juče polagali kvalifikacioni ispit iz matematike
Na Vojnomedicinskoj akademiji izvedena prva "ćelijska terapija" kod kardiohiruških bolesnika
Poslanici Skupštine kasne u izboru državnog revizora

Ne opada interesovanje za letovanje na Crnogorskom primorju
Englezi grade fabriku u Šimanovcima