GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 21. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle šest decenija nemački državljanin Franc Hof vratio se u banatsko selo Ečka da obiđe grobove predaka

Pretnje i vređanja na groblju nisu mu pokvarili uživanje

EČKA - Nemački državljanin Franc Hof posle šest decenija ponovo se obreo u Ečki, srednjobanatskom selu u kome je nekada živeo. Želja mu je bila da vidi kuću u kojoj je rođen, da obiđe grobove svojih predaka. Poveo je Franc na ovo nostalgično višednevno putešestvije i suprugu Vilmu, te sinove Ditera i Bernarda, kako bi se upoznali s mestom u kome im je suprug i otac načinio svoje prve korake.

LEPE USPOMENE

- Zaboraviću na to i odavde poneti samo puno lepih uspomena sa svog kratkog boravka u Banatu - završava priču ovaj prijatni starac.

Boravak u ravnom Banatu Hofovima je, nažalost, pokvario jedan meštanin Ečke svojim osionim i bezobraznim ponašanje. Naime, Nemac je imao želju da fotografiše svoj rodni dom, što je i učinio, a kasnije se zaputio ka seoskom katoličkom groblju da bi ovekovečio i nadgrobne spomenike članova svoje familije. Nenadano i bez ikakvog povoda, tu je na njega nasrnuo jedan drski žitelj, čak pokušavajući da mu iz ruku otme fotoaparat. Bio je, najverovatnije, ljut što je nekadašnji Banaćanin fotografisao svoju bivšu kuću. Nimalo prijatan incident praćen je pretnjama i vređanjem, ali se sve okončalo bez ozbiljnijih posledica.

- Nije mi ovaj incident, uprkos svemu, pokvario raspoloženje. Veoma sam srećan i dobro se osećam što sam posle mnogo godina ovde, u Banatu. Moja jedina želja bila je da obiđem rodni kraj i svojoj deci pokažem mesto rođenja - priča nam Franc.

Hofovi prijatelji, koji su u tom trenutku bili s njim, prepoznali su izgrednika, no Nemac nije hteo slučaj da prijavi policiji iz prijateljskog i humanog razloga. Precizira da ne želi da njegova poseta bilo kome stvori probleme.

K. S.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Zrenjaninac Darko Krstin došao na ideju da napravi nesvakidašnju prezentaciju
Pretnje i vređanja na groblju nisu mu pokvarili uživanje
Pritvoreni bivši predsednik SO Bečej i njegov prijatelj
Posle tri nedelje novog sistema plaćanja parkinga u Subotici
Novosadski otvoreni univerzitet ironično odgovorio sindikatu
Novosadski odbor DS-a najavljuje povratak na vlast
 


     


FastCounter by LinkExchange