GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 21. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zrenjaninac Darko Krstin došao na ideju da napravi nesvakidašnju prezentaciju

Rukometni trening uz tastaturu

Pokazalo se da vizuelo učenje, za razliku od udžbenika punih "suve teorije", ima mnogo bolje efekte

ZRENJANIN - Ukoliko bi lokalna samouprava ili Sportski savez opštine Zrenjanin finansijski podržali Zrenjaninca Darka Krstina da napravi CD prezentaciju, bili bi u prilici da saznamo kako izgleda obuka za rukometnog trenera ili samih rukometaša uz pomoć računara.

Tada će i ona floskula da treba proliti mnogo znoja da bi se nešto naučilo donekle biti demantovana jer, umesto na parketu u nekoj sportskoj hali, sportski delatnici, početnici, ili, pak, fanovi, učiće se rukometnim pravilima u svom domu, pred kompjuterskim ekranom. Krstin je, naime, već okvirno sačinio bazu svih podataka sa terminima iz pomenute vrste sporta, uz obimnu prezentaciju, počev od toga kako se hvata i drži rukometna lopta, do svega ostalog.

U razgovoru za Glas Krstin veli da je završio dva fakulteta, dobivši zvanja diplomiranog inženjera elektrotehnike i računarstva i višeg sportskog trenera u rukometu.

- Želeo sam da ih spojim, kako bi učinio nešto korisno za buduće generacije. Modifikovao sam donekle diplomski rad sa Sportske akademije u Beogradu, čiji su osnivači, inače, klubovi Crvena zvezda i Partizan, i Olimpijski komitet, i načinio kompjutersku prezentaciju rukometa - priča nam Krstin.

Svojevremeno je Krstin nastupao i u ovdašnjem Rukometnom klubu Proleter, a takođe i u nekim novosadskim klubovima. Usled zadobijene povrede i mnogobrojnih obaveza na elektrotehničkom fakultetu bio je, međutim, primoran da odustane od daljih treninga, što ne znači da je splasnula njegova ljubav prema rukometu. Naprotiv, kada je postao apsolvent, kada je raspolagao sa više vremena, ovaj Zrenjaninac upisao se na Sportsku akademiju i obučio za rukometnog trenera. I to u klasi vrsnih predavača Jezdimira Stankovića i Dušana Pop Mihajlova, u trenutku kada je ova ustanova nosila epitet elitne.

- Diplomirao sam na temu "Pregled primene informacionih tehnologija u rukometu", i pri tom uradio simulaciju rukometne igre - priča sagovornik Glasa i napominje da je taj svoj rad, inspirisan radom jednog Danca, izložio i na drugom Kongresu pedagoga fizičke kulture, održanom lane u Vrnjačkoj Banji.

- Nešto kasnije sam ga izmenio i načinio bazu podataka sa terminima iz rukometa koji zaista mogu koristiti ljudima zainteresovanim za ovaj sport. Zašto klinci, kad već ionako puno vremena provode kraj kompjuterskih monitora, to vreme ne bi pametno i iskoristili.

I ne samo to. Ova CD prezentacija poslužila bi i onima koji nisu u mogućnosti da svakodnevno putuju na sportske fakultete u Beograd ili Novi Sad. Pokazalo se, uostalom, da vizuelo učenje, za razliku od udžbenika punih "suve teorije", ima daleko bolje efekte. Hoće li to još jednom uspeti da se dokaže i uz pomoć ovog slučaja, zavisi isključivo od novca.

Tekst i foto: K. S.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Zrenjaninac Darko Krstin došao na ideju da napravi nesvakidašnju prezentaciju
Pretnje i vređanja na groblju nisu mu pokvarili uživanje
Pritvoreni bivši predsednik SO Bečej i njegov prijatelj
Posle tri nedelje novog sistema plaćanja parkinga u Subotici
Novosadski otvoreni univerzitet ironično odgovorio sindikatu
Novosadski odbor DS-a najavljuje povratak na vlast
 


     


FastCounter by LinkExchange