GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak 15. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle moždanog udara ozdravio uz pomoć leka aktiliza

Kako sam pobedio šlog

Zahvaljujući lekarima Centra za neurologiju u Kragujevcu, u centralnoj Srbiji prvi put uspešno primenjena terapija za moždani udar. Aktiliza spasla Jovanovića od trajne invalidnosti

KRAGUJEVAC - Kragujevčanin Aleksandar Jovanović 15. maja imao je moždani udar. Treći, ne računajući infarkt miokarda pre pet godina. Samo desetak dana kasnije izašao je iz bolnice - kao nov, bez terapije i bez posledica. I sve to zahvaljujući leku aktiliza koji su lekari kragujevačkog Centra za neurologiju primenili prvi put na ovim prostorima. Acu smo zatekli u njegovom stanu, tek što se vratio iz šetnje s unukom. Vedar, nasmejan i živahan, ovaj pedesetrogodišnji Kragujevčanin priča kako se čudo dogodilo.

- Dogodilo se 15. maja ujutro, na pragu. Osetio sam da mi se koči noga, a ruka polako počinje da trni. Znao sam da počinje da me drma šlog. Nije mi bilo prvi put. Pre dve i po godine imao sam blaži moždani udar, a pola godine kasnije još jedan od koga sam bio potpuno oslepeo i proveo 17 dana na neurologiji. Vid mi se povratio, ali ostale su i posledice. Pokušao sam da se zadržim, ali bez uspeha. Pao sam na pod u predsoblju i pozvao ćerku u pomoć.

Devojka je pozvala ekipu hitne pomoći i Aleksandar je već oko deset sati bio na odeljenju neurologije. Na prijemnom odeljenju bio je dr Dragan Vulić.

PRIJATELJI GA NAGOVARAJU DA SE PRIJAVI ZA GINISA

Suština terapije aktilizom je razbijanje tromba koji je zapušio krvni sud i doveo do šloga. Ovaj lek dao je do sada najbolje rezultate. Dr Tanja Bošković-Matić, koja je bila deo tima lekara koji su vodili brigu o Aleksandru Jovanoviću, priča nam da se ovaj lek u Americi primenjuje već deset godina, u Evropi tek nekoliko godina, a kod nas je registrovan 2005. Acini prijatelji savetuju mu da konkuriše za Ginisovu knjigu rekorda, imao je četiri infarkta, a još uvek je potpuno "nov". On kaže da će 15. maj slaviti kao drugi rođendan, a svoje heroje svuda pominjati.

- Čuo sam da kaže da imaju pacijenta i da lek može odmah da se upotrebi, ali nisam imao pojma o čemu je reč. Oko mene se za čas stvorila armija lekara. Doktor Gordana Tončev, direktor Centra za neurologiju, odobrila je da ja prvi put u Kragujevcu primim aktilizu-priča Aca.

Supruga, koja je u međuvremenu stigla na odeljenje, dala je saglasnost i počela je borba sa vremenom. Tim lekara koji je Acu spasao trajne invalidnosti objasnio nam je da ovaj nemački lek ima efekta jedino ako se primeni do tri sata od prvih simptoma moždanog udara.

- Trebalo je uraditi sve potrebne analize, EKG srca i skener glave. Lek se ne daje u slučaju kada je uzrok šloga izliv krvi na mozak. Potrebno je da pacijent nema povišen krvni pritisak, da ima zdrave bubrege i jetru i, naravno, da od prvih simptoma ne prođe više 180 minuta - objašnjava docent dr Gordana Tončev.

Analize su stigle za manje od dva sata, ali se njegovo stanje pogoršalo.
- Noga mu je već bila potpuno oduzeta, ruka nepomična, a na licu su već bili prepoznatljivi simptomi moždanog udara - priča dr Vulićeva.

Aca je aktilizu primio pre podneva i već posle petnaestak minuta, kako sam priča, počeo je da pomera levu ruku.
- Posle pola sata uspeo sam da savijem nogu u kolenu. Nisam mogao da verujem. Lekari, sestre, svi koji su se u tom trenutku našli pored mene, a bilo ih je dvadesetak, nisu mogli da sakriju oduševljenje. Posle 24 sata ustao sam iz kreveta bez problema - prepričava Aca jedan od najradosnijih dana u njegovom životu.
Posle deset dana izašao je iz bolnice, bez terapije. Kaže, oseća se fenomenalno i obavlja redovne "ture": prodavnica, pijac, šetnje s unukom...

O. Jeremić


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Porodici Zorana Miloradovića još 1976. opština je oduzela celo imanje
Nova neslaganja odbornika SO Despotovac s predsednikom
Posle moždanog udara ozdravio uz pomoć leka aktiliza
Na teritoriji aranđelovačke opštine ima oko sto klizišta
   


     


FastCounter by LinkExchange