GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja 11. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

MOJE DRUGO JA : Srđan Srećković, potpredsednik SPO i pomoćnik ministra za trgovinu

Prvi poljubac uz povike "svi, svi, svi"

Romansa sa Marijom počela je na zimskim demonstracijama 1996. godine. Vezuje nas ljubav, ali i antikomunistička prošlost naših porodica. Izlazimo na splavove, pa zato misle da smo "šminkeri u ravnogorskoj stranci"

Srđan Srećković, jedan od eksponiranijih "mladih lavova" na srpskoj političkoj sceni, bez pogovora je pristao da debituje u novoj rubrici Glasa "Moje drugo ja". Budući da je na splav "Amsterdam", gde je dočekao ekipu Glasa, došao sa suprugom Marijom, nije bilo teško pretpostaviti da je Srđanovo "drugo ja" vezano za nju i vreme koje provode zajedno.

Ako ga i kad ga ima, naglašava Srđan. Marija se odmah nadovezuje i kaže da joj to u Srđanovom poslu najviše i smeta jer je on, pored silnih obaveza, putovanja, turneja i posla, retko kada kod kuće. Da će tako biti mogla je da nagovesti još kada su se upoznali. Bilo je to u decembru 1996, u jeku zimskih demonstracija opozicije protiv Slobodana Miloševića. Pre nego što su se i zvanično upoznali, Marija i Srđan viđali su se gotovo svakodnevno - u to vreme oboje su studirali na Ekonomskom fakultetu. Imali su, kažu, još jednu zajedničku tačku - poznanstvo sa Vlajkom Senićem, drugom perjanicom Vukove "mlade garde".

Ispostaviće se da je Marija, onog dana kad je rešila da probije led i poveri Vlajku da "malo ispita teren" kod Srđana, već obavila pola posla. Za drugu polovinu postarali su se Vlajko i Srđan - Vlajko je svom drugu preneo šta je trebalo, a Srećković je pozvao Mariju da izađu. Danju su išli na demonstracije, a uveče u provod. Jednog decembarskog dana, dok je protestna kolona kretala od Nemanjine ka Slaviji, Srđan i Marija u jednom trenutku više nisu čuli zaglušujuću salvu povika "svi, svi, svi". Tog časa pao je prvi poljubac.

- Nikad neću zaboraviti to vreme. I zbog početka naše ljubavi, ali i zbog demonstracija, na koje sam dolazila svaki dan. Srđan me zadirkuje i kaže da sam na protestima bila redovnija od Vuka. Jer, ja sam dolazila i na studentske, ali i na one, masovnije, opozicione, na kojima je bio i Srđan - priča Marija i naglašava da je član SPO postala pre nego što je upoznala sadašnjeg muža.

U Vukovu stranku učlanila se 1995. godine - tri godine posle Srđana. NJemu to, tvrdi, nije bilo presudno, iako "nikad ne bi mogao da bude s nekim ko je član SPS-a". Pored iste stranke, Srećkoviće, kako kažu, vezuje i antikomunistička prošlost njihovih porodica. Marijin deda bio je ugledni Beograđanin, koji je pre rata držao kafanu na Dušanovcu. I Srđanovi su, ponosan je potpredsednik SPO-a, bili i ostali za kralja i otadžbinu. To mu je, kaže, veoma važno uprkos rasprostranjenom uverenju da se on, Vlajko Senić i mlađi funkcioneri SPO, po životnom stilu, ne uklapaju u davno uspostavljeni stereotip ljubitelja Ravne gore kao "bradatih strašila iz filmova Veljka Bulajića".

- Ma, pusti to - kaže Srđan. Dosadilo mu je, dodaje, da odgovara na takva pitanja i da objašnjava da on nije nikakva "šminkerska linija" u SPO, zašta ga optužuju protivnici. Uostalom, tvrdi on, to što sedi sa suprugom na splavu nema veze sa "šminkerajem" i paradiranjem.
Razlog za česte izlaske na splavove duž Dunavskog keja mnogo je banalniji - Srećkovići stanuju nadomak šetališta. Počeli su da žive zajedno pre pet godina, kad je i Marija završila fakultet i zaposlila se. Ona je, najpre, radila u jednoj organizaciji pri Ujedinjenim nacijama, zatim u privatnoj firmi "Radiks", a posle petooktobarskih promena u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava. Sada radi na "Beogradskom sajmu".

I ona ima mnogo obaveza i malo slobodnog vremena. Zato je, priznaje, pomalo nervira kad dođe kući i zatekne Srđana kako gleda "sve vesti na svim televizijama".
- I ja sam u politici tako da ne bih mogla da živim s nekim koga to ne zanima. Ali, ipak, ne mogu da gledam baš sve vesti i mnogo mi smeta što Srđan toliko puno radi i putuje i što nije kod kuće - kaže Marija, koja je od 2000. do 2003. godine sa svojim suprugom prolazila kroz veoma težak period. Bilo je to vreme totalnog posta SPO od vlasti i velike političke scene. Stranka u koju se Srđan uključio čim je izvadio prvu ličnu kartu bila je potpuno marginalizovana. Mnogi koji su se izdavali za prijatelje, sećaju se Srećkovići, zaboravili su da oni postoje.

- Osećao sam se jako loše zbog toga, ali sam čvrsto verovao da možemo da se vratimo u politički život. I u tom periodu sam uložio ogromnu energiju da tako i bude. Čak i najiskreniji prijatelji su mi sugerisali da treba da bacim politiku. Ma, svi su mi to govorili, ali ne i Marija. I zato mi je najsrećniji dan bio kad je u izbornoj noći u decembru 2003. godine svima postalo jasno da se SPO vratio u život. Mnogo sam zahvalan Mariji što me i tada podržavala, a to verovatno ne bi uradila nijedna druga žena. I sve to vreme imala je istu želju kao i ja - priča Srđan, koji je u međuvremenu postao prepoznatljiv kao "sveža krv" u redovima SPO.
Televizijski kviz "Piramida", u kojem je dogurao prilično daleko, učinio je da ga sve komšije poznaju. I tada je bio "velika zvezda" kojoj su svi čestitali. Komplimentirali mu, često i nekritički:

FISKALNI MENADŽER

Srđan Srećković rođen je 1974. u Beogradu. Završio je Petu beogradsku gimnaziju, a na Ekonomskom fakultetu diplomirao je 1997. godine. Ove godine magistrirao je na temi "Fiskalni menadžment". Član SPO postao je 1992. godine. Za potpredsednika je izabran prošle godine. Ulaskom SPO u vladu, početkom 2004, postavljen je za pomoćnika ministra za trgovinu i turizam.

SRĐANOVA PILETINA S KIKIRIKIJEM

Omiljeni specijalitet Srđana Srećkovića je piletina s pečurkama i kikirikijem na kineski način. Srđan tvrdi da je priprema ovog jela jednostavna:
- propržiti sitno iseckani crveni luk
- dodati sitno iseckane šampinjone
- sitno iseckati piletinu i staviti da odstoji u mešavini karija, bosiljka i origana
- piletinu propržiti s lukom i šampinjonima, a onda dodati kikiriki i blago prženi susam
Za ovo jelo potrebno je: jedno belo pileće meso, 300 grama šampinjona, dve veće glavice crvenog luka, 100 grama kikirikija i 30 grama susama.

- E, Marija se i tu pokazala drugačije. Ona je bila najžešći kritičar mojih televizijskih nastupa.
Marija priznaje da joj je bilo drago kad je Srđan u "Piramidi", zastupajući stavove SPO, pobeđivao rivale iz većih stranaka koji su bili u prednosti zbog "glasačke mašine". Pogotovo, ponavlja, zbog tog "pakla" od 2000. do 2003. kad su doživeli svojevrsni "socijalni bojkot".

- Kao njegovoj devojci i članu SPO bilo mi je jako teško jer su nas svi izbegavali i tretirali kao najveće gubitnike. Tada smo se družili samo sa ljudima iz stranke. Ali, to je imalo i jednu dobru stranu jer smo tada najbolje mogli da vidimo ko nam je pravi prijatelj - zaključuje Marija.
Sada se, dodaje, sve promenilo pa im je kuća, opet, puna. A kad dođu gosti, Srđan zauzima mesto u kuhinji i "eksperimentiše".

- Ma ne eksperimentiše. On, stvarno, super kuva. To svi kažu - otkriva Marija.
Srđan tvrdi da su njegovi kulinarski poduhvati najbolji dokaz da svako zna da kuva samo ako to želi.
- Ja sam talenat za kuvanje nasledio od majke. Kad sam bio klinac, pravio sam nešto što je trebalo da budu palačinci. I nisam napravio ništa osim haosa u kuhinji. Posle sam eksperimentisao, učio, a naročito me inspirisala kineska hrana. Jeo sam po kineskim restoranima i ta njihova jela su mi se mnogo dopala. Onda sam kupio kineski tiganj i pravio egzibicije sa sitno iseckanim voćem i povrćem i začinima. Jer, znaju to svi, tajna svakog jela je u začinu - kaže Srđan, koji je svoje kulinarsko umeće demonstrirao i u televizijskim emisijama.

Goran Đogić,Foto: Rajko Ristić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Prvu utakmicu Svetskog prvenstva probrane zvanice gledale kod nemačkog ambasadora
MOJE DRUGO JA : Srđan Srećković, potpredsednik SPO i pomoćnik ministra za trgovinu