GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 07. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Presude bivšim direktorima "Hebe" zbog zloupotreba

Kavaljeri na štetu firme

Božidar Zdravković osuđen na osam meseci zatvora, Dragan Stevanović na šest i Olgica Nikolić na 3,5 meseci zatvora

VRANJE - Zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službenih isprava u Okružnom sudu u Vranju osuđeni su bivši direktori Fabrike mineralne vode i sokova"Heba" iz Bujanovca Božidar Zdravković (52), Dragan Stevanović (47) iz Vranja i Olgica Nikolić (41) iz Surdulice.

Na osam meseci zatvora krivično veće Okružnog suda u Vranju, kojim je predsedavala sudija Vesna Stevanović, osudilo je bivšeg generalnog direktora"Hebe" Božidara Zdravkovića. Na glavnom pretresu je utvrđeno da je Zdravković počinio produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave. Zbog zloupotrebe službenog položaja bivši komercijalni direktor"Hebe" Dragan Stevanović osuđen je na šest meseci robije.

ZDRAVKOVIĆ BIO FUNKCIONER JUGOSLOVENSKE LEVICE

Pošto bujanovačka "Heba" ima distributivni centar u Zemunu, a direkcija političke stranke JUL nije imala robno skladište, ispostavilo se da je Božidar Zdravković bio kavaljer na račun "Hebe", koju je oštetio za pomenuti iznos. Sve je jasnije kada se zna da je Zdravković u to vreme bio predsednik Okružnog odbora JUL-a.

Okružni sud je bivšem finansijskom direktoru Olgici Nikolić, aktuelnom šefu budžeta u surduličkoj opštinskoj upravi, izrekao kaznu zatvora od 3,5 meseca zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave.

Na glavnom pretresu je utvrđeno da su Zdravković i Stevanović firmi Bratislava Jovanovića iz Vlasotinca "Bata trgovina" iz Vlasotinca obezbedili protivpravnu korist od 1.927.630 dinara. Pošto je izglasana odluka Upravnog odbora o nabavci tegljača, poluprikolice i putničkog vozila, sa firmom "Bata trgovina" u Bujanovcu je u martu 2000. godine potpisan ugovor o kompenzaciji.

Zbog pribavljanja protivpravne imovinske koristi firmi "Bata trgovina", Zdravković i Stevanović su pristali na to da se za pomenuta vozila i prikolicu fakturišu cene znatno više od tržišnih. Utvrđeno je i to da je"Hebina" mineralna voda izvesno isporučivana "Bata trgovini" po ceni nižoj od tržišne.

U toku suđenja je utvrđeno da su Zdravković i Nikolićeva krajem 1999. i sredinom 2000. godine u dva navrata oštetili "Hebu" za ukupno 664.666 dinara. Zdravković i Nikolićeva su beogradskoj firmi "Alfa 23" pribavili nezakonitu finansijsku dobit od 460.000 dinara. Ispostavilo se da beogradska "Alfa" nije odradila posao, a Zdravković i Nikolićeva su prihvatili da "Heba" plati dospele lažne račune.

Zdravković i Nikolićeva iskoristili su falsifikovanu službenu ispravu, na kojoj je bio naznačen iznos od 204.666 dinara, za navodno uskladištenje "Hebine" mineralne vode i sokova u Beogradu. Za pomenuti iznos novca umanjen je dug Jugoslovenske levice za isporučene sokove i mineralnu vodu, navodno za skladištenje"Hebine" robe u magacinu JUL-a.

B. K.


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Na Devetom pojedinačnom prvenstvu u preferansu održanom u Negotinu.
Radio-televizija Zaječar od 12. juna počinje s novom letnjom programskom šemom
Presude bivšim direktorima "Hebe" zbog zloupotreba
Učenici 6-3 razreda OŠ "Desanka Maksimović" treniraju sve sportove
Posle odluke da se vrate isključeni članovi SPS iz Pirota
Zbog poslovne politike Zdravstvenog centra u Požarevcu
   


     


FastCounter by LinkExchange