GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda 07. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zvezdan Jovanović Zveki zapretio juče Miletu Novakoviću

Ološu jedan, reći ćeš istinu

Srešćemo se mi opet. Raspravićemo sve pred drugim sudom, besno se juče obratio Jovanović bivšem načelniku UKP-a MUP-a Srbije

BEOGRAD - Zvezdan Jovanović, bivši pukovnik rasformirane JSO, koji je optužen da je ispalio smrtonosni metak u premijera Zorana Đinđića, juče je na suđenju u Specijalnom sudu zapretio Miletu Novakoviću, bivšem načelniku Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije da će se "sresti pred nekim drugim sudom".

- Srešćemo se mi opet. Raspravićemo sve pred drugim sudom. Zapamti, progovorićeš istinu kad-tad. Ološu jedan - besno je izgovarao optuženi Jovanović. Novaković je prethodno posvedočio da je drugooptuženi Jovanović posle hapšenja priznao da je pucao na premijera. Svedok je rekao da Jovanoviću nisu pretili prilikom ispitivanja, kao i to da nije bilo nikakve prinude niti prisile. Jovanović, koji se inače u ovom postupku brani ćutanjem, vidno iznerviran svedočenjem Novakovića, pristao je na suočavanje sa svedokom.

- Odgovori, da li si mi pokazivao slike moje porodice, da li si mi pokazivao fotografije tela ubijenih Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma - vikao je Jovanović.
Novaković je na tvrdnje optuženog uporno ponavljao: "Ne, ne i ne".

- Sve bih ti laži oprostio, ali nisi smeo da mi pominješ porodicu - drao se Jovanović na svedoka. - Žao mi je što tako mislite - rekao je svedok, na šta je Jovanović odgovorio: "Nismo ti i ja važni. Važna je istina. Zbog porodice i dece ćeš odgovarati. Sve bih ti oprostio, ali to ne. Kunem ti se, progovorićeš. Vidim ja na tebi promenu. Kao da si završio kurs finoće. Nisi ti onaj stari Novaković" - govorio je Jovanović.

- Šta si pričao, pričao si - svedok je pokušavao da preseče Jovanovićev izliv besa i upitao ga je: - Pa, što ste onda prihvatili da potpišete?.

- Kako da ne prihvatim, ološu jedan, porodicu si mi pominjao - vikao je Jovanović, još nekoliko puta dobacivši: - Lažeš, ološu, lažeš.
Predsednik veća Marko Kljajević, kako bi vratio mir u sudnicu, zatražio je od optuženog da se vrati na optuženičku klupu.

Pošto su se smirile strasti u sudnici, Novaković je ponovio svoje svedočenje s početka suđenja, da je Jovanović na 12 mesta potpisao zapisnik o svom priznanju, u kome je rekao da mu je Legija rekao da ubije Đinđića kako pripadnici "crvenih beretki" ne bi bili optuženi pred Tribunalom u Hagu. Tokom suđenja Novaković je posvedočio da je Jovanovićeva porodica imala policijsku zaštitu. Da podsetimo, Jovanović je na prethodnom glavnom pretresu optužio zamenika specijalnog tužioca Jovana Prijića i policajce Mileta Novakovića i Rodoljuba Milovića da su vršili pritisak na njega da prizna učešće u atentatu i potpiše izjavu o tome.

- Oni su me od samog početka primoravali da to potpišem i to nije moja izjava - rekao je tada Jovanović. Na početku glavnog pretresa predsednik veća sudija Marko Kljajević kritikovao je izvršnu vlast rekavši da je "taj sud u istom stanju kao i država". On je tu kritiku izneo posle protivljenja jednog od advokata da advokati dodeljeni po službenoj dužnosti nisu već duže vremena isplaćeni". - To je konstantni problem ignorancije koja traje dve i po godine. Način na koji se država odnosi prema ovom sudu - odgovorio je sudija Kljajević na primedbu advokata.

A. Dimitrovska


vesti po rubrikama

^hronika

Tvrdnje Bože Spasića, bivšeg visokiog funkcionera Službe državne bezbednosti
Ubistvo priznao pod torturom?
U Sremskoj Mitrovici sahranjena Dragana Koprivica (24)
Nisam podvodila ćerke i nisam landara
Zvezdan Jovanović Zveki zapretio juče Miletu Novakoviću
Dečaka išibao, pa dva sata silovao