GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 06. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Opštinsko veće aminovalo odluku o osnivanju preduzeća "Aerodrom Zrenjanin"

Vojvođani dobijaju prvi aerodrom?

Na jednom malom mestu nalaze se sve geosaobraćajne pogodnosti, tu je reka Begej, pruga,magistralni put, a na tom lokalitetu biće rešen i problem zrenjaninske obilaznice

ZRENJANIN - Članovi Opštinskog veća u Zrenjaninu jednoglasno su na jučerašnjoj sednici usvojili odluku o registrovanju privrednog društva DOO "Aerodrom Zrenjanin", sa sedištem u Zrenjaninu, čiji će osnivači biti zrenjaninska opština i Aeroklub "Zrenjanin". Načelnik opštinskog Odeljenja za poslove urbanizma, stambene i komunalne poslove i zaštitu životne sredine Nikola Halas rekao je da je opština posle mnogo godina uspela da reši spor sa Vojskom SCG oko imovinskog statusa poteza na kome je smešten ečanski aerodrom. Halas je naglasio da je tokom prošle i ove godine obavljen tehnički prijem postojećih objekata.

- Postoje uslovi da se na tom prostoru formira pravi aerodrom. Opština Zrenjanin ima ambicije da dovede investitore, zbog čega i formiramo privredno društvo, koje će poslužiti u tim namerama - precizirao je Halas.

Koordinator za rad privrede i javnih preduzeća u SO Zrenjanin Ivan Dević smatra da je u ovom trenutku to najperspektivniji lokalitet u zemlji i pravo blago. Dević kaže da se u slučaju aerodroma u Ečki na jednom malom mestu nalaze sve geosaobraćajne pogodnosti, tu je reka Begej, pruga, magistralni put, a na tom lokalitetu biće rešen i problem zrenjaninske obilaznice.

NEMCI SAGRADILI IDEALNU PISTU

Aerodrom "Ečka" nastao je 1942. godine, a izgradila ga je nemačka okupatorske vojska. U to vreme bio je ubedljivo najveći aerodrom u svetu i baš takav je Nemcima trebao u Srbiji. Govoreći o njegovom istorijatu, Zlatan Ivanović, predsednik Aero-kluba "Zrenjanin" i direktor preduzeća "Panaerokomerc", kaže da su najveće avionske piste u svetu široke 45 metara. Stara betonska, koja se i dalje nalazi u Ečki, pet metara je šira, a duga je oko 1.800 metara, što je idealno za uzletanje i sletanje letelica.
- Činjenica je da su sa nje započinjale brojne vojne operacije, što na teritoriji nekadašnje Jugoslavije, što u ostalim državama - priča Ivanović. - Nisu Nemci baš slučajno na toj lokaciji sagradili svoj, u strateškom smislu, najveći aerodrom. Okupatorska vojska, inače, oduzela je od seljaka približno 1.158 hektara zemlje i baš na njoj podigla aerodrom. Postoje pouzdani podaci da su poljoprivrednici obeštećeni za tu zemlju, što potvrđuju i dva živa svedoka iz Ečke.

- Veći deo razvojnih planova naše opštine vezuje se za tu lokaciju i 650 hiljada evra, koliko je potrebno izdvojiti za finalizaciju prve faze izgradnjri aerodroma "Ečka", zaista nisu velike pare, s obzirom na sve mogućnosti koje bi nudilo funkcionisanje takvog preduzeća - napominje on.

Zrenjanin bi, za taj novac, bio ucrtan u kartu postojećih aerodroma u Srbiji i Crnoj Gori, imao bi vazdušnu luku i redovno bi se odvijali čarter letovi, odnosno pružale avio- taksi usluge. Po završetku te prve faze, aerodrom bi mogao da opslužuje avione kapaciteta do 20 putnika i bio bi prvi vojvođanski sa epitetom međunarodni.

Druga faza podrazumeva saniranje stare nemačke betonske piste, a vrednost tih radova procenjuje se na oko tri miliona evra. Tada bi aerodrom "Ečka" bio kao onaj beogradski, pa čak i bolji, ako je verovati uveravanjima stručnjaka.

- Opština bi u tom slučaju tražila partnera koji bi uložio novčana sredstva u početak i završetak poslova na drugoj fazi. Taj partner mogao bi biti već pomenuti aerodrom "Beograd", ali i neki domaći ili inostrani biznismeni. Sve opcije za sada su otvorene, samo je potrebno iznaći onu pravu - pojašnjava Dević.

Na kompleksu na kojem se nalazi aerodrom "Ečka" usledilo bi vremenom i otvaranje hotela, izgradnja automobilske staze za trke, bila bi omogućena realizacija kargo letova, osmišljeni brojni sportski sadržaji...

Odlukom koju su članovi Opštinskog veća juče jednoglasno usvojili predviđeno je da predsednik opštine Zrenjanin Goran Knežević, u ime lokalne samouprave, zaključi osnivački ugovor sa ovdašnjim aero-klubom, posle čega se može početi sa pronalaženjem investitora koji će biti voljni da, eventualno, postanu vlasnici ili suvlasnici prvog međunarodnog aerodroma u Vojvodini.

K. S.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Opštinsko veće aminovalo odluku o osnivanju preduzeća "Aerodrom Zrenjanin"
Piščevi dani na stogodišnjicu smrti Stevana Sremca
Popravka Sinagoge, jedne od najugroženijih građevina na svetu
"Žito - Vojvodina" traži od države premiju za letinu
Novosađani sve češće posećuju ordinacije alergologa
Novosadski odbor demokrata dobio novo rukovodstvo
 


     


FastCounter by LinkExchange