GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak 06. 6. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Konak knjaza Miloša u Brestovačkoj banji vratio stari sjaj

Blista svila i kadifa LJubičine odežde

Knjaz je 1837. sagradio konak i amam, u kojima je likovna etnomuzejska postavka, svedočenje o tom vremenu i čestim boravcima kneževe familije

BOR - Brestovačka banja, osnovana 1853, osim proverene i dokazane lekovitosti njenih 12 izvora termalne vode, važno je i istorijsko mesto. Do kraja šezdesetih godina 19. veka bila je najpoznatija banja u Srbiji. Česti boravci knjaza Miloša sa suprugom LJubicom i decom učinila su je još zanimljivijom. Knjaz je 1837. u ovoj banji je sagradio konak i amam-kupatilo, u kojima je danas, posle popravki na koje se čekalo 35 godina, likovna etnomuzejska postavka, svedočenje o tom vremenu i čestim boravcima kneževe familije i rodbine.

- Miloš je i u starijim godinama dolazio u Brestovačku banju namučen kostoboljom. Konak je prepuštao pratnji, a on je dane provodio u obližnjem dvorcu kralja Aleksandra, koji se ovih dana, zbog dugogodišnje nebrige, srušio. Ipak, predmeti, posude za jelo i piće, razni pribor i krčazi, metalne čaše, slike, odežda, sablje i pištolji, ostali su u konaku. Nažalost, pre dve decenije kuća je pokradena. Odneto je Miloševo i LJubičino prstenje i deo oružja i novca iz tog doba. Lopovi su probili zid sa druge strane zdanja, od rečice Pujice i kroz otvor ušli u prostoriju. Ostali su i kreveti, ćilimi, klupe za sedenje. Dosta od eksponata je iznova napravljeno, oni liče na originale. Tu su i slike banjskih dobročinitelja i viđenih gostiju od barona Hedera, austrijskog geologa i Miloševog prijatelja, do dr Stevana Mačeja, prvog lekara u Zaječaru i Banji, Feliksa Kanica, arheologa, člana Saksonske akademije nauka i putopisca, Nikole Pašića, dr Laze Ilića, dr Sime Lozanića, profesora hemije koji je uradio prve analize banjske vode... - kaže Slađana Đurđekanović, istoričar umetnosti u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru.

BANJA MOŽE DA PREDAHNE

Borski ekolozi, mladi istraživači i još neke organizacije i udruženja pokrenuli su akciju da se u blizini Brestovačke banje ne obavljaju geološka istraživanja. Najpre se misli na pet-šest kilometara udaljeno brdo Tilva njagra, iznad Borskog jezera, gde se pretpostavlja da ima zlata i retkih metala. Kanadska firma "Dandi" dobila je koncesiju na 30 godina i već "upražnjava" avionska snimanja. Od većih bušenja geologa, kažu i stručnjaci, mogu da se poremete banjske vode, što bi značilo katastrofu za ceo kraj.

U izložbenoj zbirci, obnovljenoj i ponovo postavljenoj 1. maja ove godine, mogu se pronaći i stare fotografije na kojima su "LJubičini stanovi" sa 35 soba, kuhinjom i prizemljem, sagrađeni 1902. godine. Stanovi su isključivo služili za sirotinju željnu banjske lekovite vode. Zgrada je potpuno izgorela 1944. pri povlačenju okupatora. Lepo je videti i Novo kupatilo, zadužbinu kralja Petra Prvog iz 1906. Sad je to vila Toplica u kojoj je smešteno medicinsko osoblje.

- Razgledajući izložbu mogu se pronaći i zapisi i knjige, razglednice i dokumenta u kojima stoji da je posle Prvog svetskog rata usledila najdetaljnija obnova Brestovačke banje. Ono što je dr Mačej započeo, nastavile su njegove kolege dr Dušan Petrović i Steva Jokanović. Dr Petrović je zabranio vađenje kamena i korišćenje eksploziva u širem banjskom reonu kako ne bi došlo do poremećaja u režimu priliva lekovitih voda. Brestovačka lepotica tada je još jedanput zablistala - podseća Sava Bosioković, direktor borskog Muzeja, napominjući kako su tek tada nagrnuli gosti sa svih strana. Na terasi, pred kafanama koje se sada zovu motel "Srpska kruna" i "Izletnik" do duboko u noć trepereo je zvuk ćemaneta i meki glas Ilije svirača: "A kad sunce zađe i kad padne mrak, i kad zemlju bude ostavio zrak, tada ću ti, draga, tvome domu doć, pa da jednu divnu provedemo noć".

Knežev konak opet je zablistao, obogaćena je i stalna izložbena postavka, kustos Suzana Mijić uložila je dosta truda da sve bude na svom mestu, pregledno i dostupno. Ponovo su, otvorene dveri starog zdanja, ali je pala i trunka sete na bivši, već uništeni krov i kišama i olujama nagrizle ćeramide.Ostala je izložba i najsjajnija odežda Miloševa i LJubičina u svili i kadifi, srmi i pozlaćenim nitima. Nije je, kažu, knjaz puno nosio, jedino kad je u konak primao visoke zvaničnike i u vreme velikih narodnih praznika. Ostalo je neizbrisivo u narodu sećanje na knjaza i kneginju, na vremena kad se o prodaji banja nije ni pomišljalo. Danas je Brestovačka banja, sa 49 hektara parka, prodata za samo 28 miliona dinara. Konak je ostao pod zaštitom države.

B. Filipović


vesti po rubrikama

^Istočna i južna Srbija

Konak knjaza Miloša u Brestovačkoj banji vratio stari sjaj
Ne zaboravljaju alaske staze
Pirot uskoro dobija novu zgradu Istorijskog arhiva
U selu Kambelevcu kraj Babušnice počela izgradnja mosta
Zbog "divljih" bagerista na Južnoj Moravi ugroženi mostovi
U Požarevcu osnovano JKP "Parking servis"
   


     


FastCounter by LinkExchange