GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak 25. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Unionisti ne odustaju od pritužbi na račun suverenista

Lipka žalbama ne veruje

Popović: Hoćemo da se zna ko je odlučioo suverenoj Crnoj Gori - njeni građani, ili građani nekih drugih zemalja
Gvozdenović: Birački spiskovi su bila tema predreferendumskog procesa, a o njihovoj ispravnosti postignuta je saglasnost

BEOGRAD - U slučaju da RRK odbije sve žalbe i primedbe na tok referendumskog procesa koje su opštinskim odborima morale biti predate sinoć do 21 sat, oni nezadovoljni, kada RRK u subotu obelodani svoju odluku, moći će da se, na istu žale Ustavnom sudu Crne Gore. Ako bi i sud njihovu žalbu odbacio, i potvrdio ishod referenduma, nezavisnost Crne Gore počela bi istog dana kao i zvanična turistička sezona - prvog juna.

Da bi se ovo desilo, smatra Predrag Popović (NS), EU, čiji predstavnik se nalazi na čelu komisije trebalo bi da bude upoznat i sa činjenicom da su strani mediji preneli procenu da je oko 16.000 građana koji su na referendumu glasali, oni koji ne žive u Crnoj Gori.

TRAŽIĆE MNOGA PONIŠTENJA

Predsednik SNP-a Predrag Bulatović saopštio je da je među nepravilnostima na referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore bilo i slučajeva da su birači koji imaju pravo glasa u BiH glasali u CG.
Na konferenciji za novinare u Podgorici, Bulatović je najavio da će Blok za zajedničku državu SCG tražiti poništenje glasanja na više desetina glasačkih mesta zbog brojnih nepravilnosti.
"EU je odbila naš zahtev da državljani CG iz inostranstva glasaju sa pasošima. U Rožajama ne možemo da dođemo do referendumskog materijala, jer je predsednik opštinske referendumske komisije otišao u inostranstvo, a tamo treba da proverimo više od 20 biračkih mesta", upozorio je Bulatović.

- Naše je pravo da znamo da li su oni imali ili ne rezidencionalni status u Crnoj Gori. Smatram da bi EU na ovo trebalo da obrati pažnju jer i ona snosi deo odgovornosti o tome ko je glasao na referendumu - objašnjava Popović, uz tvrdnju da "njima nije cilj da ospore rezultate izbora, nego da izađe na čistinu ko je odlučio o suverenoj Crnoj Gori - njeni građani, ili građani nekih drugih zemalja."

Lideri unionista već su izaslanika EU Lajčaka upozorili da je blok za nezavisnost pokrao glasove, ucenjivao i pritiskao građane, namestio ishod i doveo hiljade građana iz dijaspore. Ovakve optužbe lidera unionista Lajčaku se nisu svidele i nazvao ih je - neozbiljnim.

Za uzvrat, Predrag Bulatović, predsednik SNP-a, zamolio je predstavnika EU da ne" pritiska lidere Bloka za očuvanje DZ SCG, kako ne bi podnosili prigovore na referendumski proces.
- Možemo da se žalimo na propuste i kršenja pravila glasanja na referendumu 21. maja, kojih je bilo na desetine. Blok će tražiti poništavanje izbora na više desetina glasačkih mesta u Rožajama, Plavu, Podgorici i drugim gradovima, gde je bilo neregularnosti prilikom glasanja - rekao je Bulatović.

Zdravko Gvozdenović, sekretar RRK-a, međutim kaže da masa pritužbi koje unionisti iznose u javnosti u stvari nisu zakonske primedbe o kojima bi RRK trebalo da odlučuje.
- Recimo zahtev za ponovnim prebrojavanjem glasova nije primedba na tok referendumskog procesa ili nepravilnost. Primedba na biračke spiskove je bila tema predreferednumskog procesa, a o ispravnosti biračkih spiskova postignuta je saglasnost između blokova - kaže Gvozdenović. n B. Ristić


vesti po rubrikama

^politika

Unionisti ne odustaju od pritužbi na račun suverenista
Vladika Artemije za Glas o najnovijoj rundi pregovora sa Albancima u Beču
Nezvanični pregovori o rekonstrukciji Vlade Srbije već počeli
Kraljevina je bliska srpskoj duši
Preminuo poslanik SRS Miroslav Nedeljković
 


     


FastCounter by LinkExchange