GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 20. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Niš i Kraljevo juče se priključili obaranju Ginisovog rekorda u sinhronizovanom tancovanju

Ludi maturantski ples u sedam zemalja

Maturanti iz Kraljeva i Niša plesali su juče na centralnim gradskim trgovima u isto vreme kad su i njihovi vršnjaci iz stotinak gradova u sedam evropskih zemalja igrali kadril na Štrausovu muziku u plesnim četvorkama. Program je počeo tačno u podne, a muzika je emitovana iz studija Radio Maribora, gde je i potekla ideja o istovremenom maturantskom plesu radi ulaska u Ginisovu knjigu rekorda. Prema propozicijama, devojke su bile obučene u narandžaste majice, a mladići u crne. Svi su imali pištaljke i bele kišobrane.

Ples maturanata pratili su i predstavnici Ginisove knjige rekorda, jer su evropski maturanti juče oborili prošlogodišnji rekord od skoro 20.000 plesača u sinhronizovanom plesu. Ove godine plesalo ih je, kako se pretpostavlja - oko 100.000!

Kraljevački maturanti, kojih je bilo oko hiljadu, na kraju su u euforičnom raspoloženju, posle Štrausa, odigrali i kolce. A oko 1.500 maturanata iz svih niških srednjih škola rado se odazvalo najvećoj evropskoj žurci ("Dance ljuadrile parade").

Centralni gradski Trg kralja Milana bio je juče prepun mladosti, jer su veselu matursku povorku želeli da pozdrave i brojni roditelji, građani i oni koji će još koju školsku godinu morati da preguraju do maturskog slavlja. Maturanti su, inače, pre dolaska na centralni trg imali okupljanje i malu generalnu probu na Gradskom stadionu, a zatim su u defileu prošli glavnim gradskim ulicama.

Za gradonačelnika Smiljka Kostića, koji je došao da pozdravi maturante sa porukom da "Niš može biti ponosan što ovakvu mladost može da predstavi Evropi i svetu", mala nevolja je bila što su učesnici imali i pištaljke, pa je bio pozdravljen "mešano" - zvižducima i aplauzima. Ali, brzo je i otišao, žureći da dočeka ministra Velju Ilića koji je dolazio u posetu gradu.

M. D. - M. M.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Izbeglica Savka Galović dva meseca živi u poplavljenoj kući
Poručnik Vojske SCG Danilo Joković boravio u mirovnoj misiji u Kongu kao član sanitetskog tima za evakuaciju
Niš i Kraljevo juče se priključili obaranju Ginisovog rekorda u sinhronizovanom tancovanju