GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota 20. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Izbeglica Savka Galović dva meseca živi u poplavljenoj kući

Od marta ne skida gumene čizme

Voda mi je izašla iz poda. Samo jedne noći počela da izvire odozdo. Niko nije bio da pita kako smo. Šta mogu kad nemam gde

Pokraj Obrenovca, nalazi se park, mala šuma Zabran, u njoj stotinak kuća, mahom vikendica, dok polovinu naselja čine kuće izbeglica iz Krajine prognanih posle akcije "Oluja" 1995. godine. Nadošla Sava, još joj metar falio da prevali nasip visok deset metara. Meštani se branili kako umeju, znaju i mogu. Svi se snašli, ali ne i Savka Galović, iz Gospića. Ona već puna dva meseca živi, kuva, spava, gleda televizor, komšije dočekuje i radi kućne poslove u vodi do kolena. U sobi, u kuhinji, trpezariji i kupatilu je oko 30 centimetara vode. Od marta Savka ne skida gumene čizme. Muku muči u rođenoj kući. Pobegla bi, sklonila se, samo da je imala gde. Sve je počelo 14. marta.

- Voda mi je izašla iz poda. Samo jedne noći počela da izvire odozdo. Nije mi bio prvi put, znala sam šta me čeka. Već treća mi je ovo poplava od kako sam izbegla. Prvi put pre koju godinu, voda je bila mesec dana, lane mesec i po. Ove godine evo već puna dva meseca. I neće da ode - kroz muku zbori Savka, koja gazi osmu deceniju života.

KOMŠIJA PAJA POSTAVIO DŽAKOVE

Savkin komšija Pavle-Paja Kukobat, koji je u Srbiju izbegao iz Glamoča, imao je sreću da mu se voda zaustavila pred kućnim pragom. Zapravo, htela je voda unutra, ali se Paja spasao u poslednji čas, jer je postavio džakove.
- Jedan jedini džak peska nisam dobio. Isto mi je bilo i prošle godine. Zaustavio sam vodu da mi ne uđe u kuću, ali mi je kupatilo neupotebljivo jer je malo niže i tu je stigla voda. U Bosni sam bio šumar, ostalo mi je malo čvrstine, pa trpim muku kako umem i znam. Ja i baba imamo visok pritisak, sada se nerviramo još više, ali šta možemo. Ratni vihor me je ovde doveo, i zato nikom ne želim da se žalim, ali me je mnogo pogodilo što sam prepušten sebi i svojoj muci - kaže deda Paja.

- Ujutru ustajem, čistim i izbacujem vodu koliko mogu. Postoje nekoliko izvora iz kojih ide voda, pa se do jutra kuća napuni blčata. Metlom teram blato i pesak napolje. Šta mogu kad nemam gde - jeca Savka. Iza sebe ima dva-tri rata. Od prvog dana, iako dete bila je u partizanima. Za vreme NDH ustaše su joj pobile sve rođake, samo deca su ostala živa. Hrvatska, za čiju se slobodu borila četiri godine, sada joj je oduzela dom, čak i penziju. Kada je počeo rat u Krajini, Hrvati su joj ubili sina Mileta. Sada ništa nema do ove male kućice koju je dobila od opštine Obrenovac, gde živi sa sinom Draganom, koji spava u maloj sobici na spratu.

- Prošla sam svašta. I danas sam ostala partizan, verna narodu. Prema svima pravedna, verujući da će nam u komunizmu biti bolje. Sada je ispalo da smo mi komunisti najcrnji od svih. Došle devedesete, rat u Hrvatskoj. Bila sam mobilisana, što kažu na prvoj liniji fronta. Žene su davale stražu tokom dana, a muškarci noću. Samo jedna pruga nas je delila od fronta na kojoj su bile "zenge". Uvek sam imala nadu da će moj Mile odnekle izaći. Bio je toliko pravedan, u njemu nije postojala ni kap nacionalizma. Ne ide mi u glavu da je neko mogao svirepo da mu oduzme život - veli Savka. Niko od nadležnih, od kako traje ovaj, njen poslednji košmar, nije došao da joj pomogne niti da pita kako joj je.

- Prepuštena sam sama sebi. Moj sin je bolestan, zaradi tek toliko da preživimo. Smeta mi voda. Bole me bubrezi i zglobovi...
Voda će se iz Savkine kuće povući tek kada se nivo Save spusti ispod nivoa kuće. A to je još nekoliko nedelja. Do tada će Savka mučiti svoju muku. A dogodine...

Tekst i foto: Mladen Radulović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Izbeglica Savka Galović dva meseca živi u poplavljenoj kući
Poručnik Vojske SCG Danilo Joković boravio u mirovnoj misiji u Kongu kao član sanitetskog tima za evakuaciju
Niš i Kraljevo juče se priključili obaranju Ginisovog rekorda u sinhronizovanom tancovanju