GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 15. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Koštunica pliva na vlasti kao riba u vodi

BEOGRAD - Vlada Republike Srbije uspešno odoleva svim aferama i nesuglasicama među koalicionim partnerima koje je potresaju više od dve godine, zaključno sa "pučem" u G17.

Bilo je mnogo pokušaja da se ona obori. Mnogo se govorilo o aferi sa kupovinom glasova, u nekoliko stranaka koje čine vladajuću koaliciju došlo je do većih ili manjih potresa, pa i podela. Nije uspostavljena ni potpuna saradnja sa Haškim tribunalom, zbog čega je međunarodna zajednica sa našom zemljom prekinula pregovore o pridruživanju EU . Bilo je i nekoliko manjih afera čiji su glavni akteri bili ministri. Na primer Velja Ilić, ministar za kapitalne investicije, javno je priznao da je prilikom nabavke vozova iz Švedske prekršen zakon, ali da je tako moralo da se uradi zbog hitnosti nabavke, a zakonska procedura je duga i komplikovana. Međutim, i pored svih navedenih potresa Vojislav Koštunica je uspeo da sačuva vladu i jedinstvo koalicije za koju su svi, od kada je napravljena, rekli da je neprirodna.

Politički analitičar Zoran Lutovac upravo u toj heterogenosti vidi glavni razlog njenog opstanka.
- Pokazalo se da je ono što se smatralo kao najveća slabost, a to je heterogenost vladajuće koalicije u programima njenih članica kao i u svakom drugom pogledu, ipak ispala neka vrsta prednosti - kaže Lutovac. On naglašava da, iako su stranke koje čine vladajuću koaliciju tehnički različite, sve imaju zajednički interes, opstanak na vlasti i odlaganje vanrednih izbora.

- Pored toga ona opstaje i na principu pružanja raznih ustupaka. Zadovoljavanjem različitih apetita, pa čak i oduzimanjem mandata pojedinim poslanicima u parlamentu se uvek obezbedi većina - ističe Lutovac.
Vinko Đurić, politički analitičar, smatra da je veći deo stranaka na vlasti svestan da na izborima ne bi imale cenzus i zbog toga se grčevito drže Koštunice i izbegavaju izbore.

- Pored DSS-a, cenzus bi na eventualnim izborima, imao još jedino SPS. Zato male stranke i ne žele da dođe do vanrednih izbora. Pored toga, nikome se u ovom trenutku, dok traju pregovori o Kosovu i Metohiji, ne obara vlada jer bi onda tu veliku odgovornost neko morao da preuzme na sebe - kaže Đurić. U DSS-u kažu da nema nikakvog tajnog recepta po kom Vlada Srbije opstaje i pored nekih potresa koji su se desili za vreme njenog mandata. Oni naglašavaju da je glavni razlog taj što vlada dobro radi svoj posao i što ima veliki broj ljudi koji to podržava, kao i da su potresi, kada je koaliciona vlada u pitanju, sasvim normalna stvar.

B. V.


vesti po rubrikama

^politika

U Novom Pazaru održan referendum za opoziv Sulejmana Ugljanina
Dejo protiv "Koka- Kole", "Marlboroa" i "Suzukija"
Gotovo svakodnevno stižu nova obećanja za privođenje Mladića
Koštunica pliva na vlasti kao riba u vodi
 


     


FastCounter by LinkExchange