GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 15. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Gotovo svakodnevno stižu nova obećanja za privođenje Mladića

Umesto hapšenja, EPP vlade

Miloš Aligrudić: Političari postavljaju nove rokove na osnovu ličnog optimizma i saznanja. Marko Nicović: DSS odlaže hapšenje za jesen da ne bi uticalo na ishod izbora. Đorđe Todorović: Rokovi su marketing vlade koja želi da pripremi narod

BEOGRAD - Naši političari koji, kao da ne mogu bez novih rokova od kako je Tribunal prestao da ih postavlja, u poslednjih desetak dana su u štampi najavili hapšenje Mladića za "uskoro", "još tri dana" i prema poslednjim spekulacijama u G17, za "sedam dana". U oceni ovih izjava, sagovornici Glasa su podeljeni između opcije da su ti novi datumi samo marketinški potez i mišljenja da se pojedinci izjašnjavaju na osnovu stvarnih operativnih podataka kojima raspolažu.

- Ne znam šta rade naše obaveštajne službe, ali znam da državne službe intenzivno rade na rešavanju izručenja Mladića. Verujem da oni koji licitiraju novim rokovima to rade i na osnovu ličnog optimizma, ali i saznanja do kojih dolaze, kaže Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a.

Marko Nicović, međutim, tvrdi da je potreba G17 za novim datumom izazvana pre svega kolapsom te stranke koja pokušava da "dobije na vremenu", a ne vladinim saznanjima o Mladićevom prebivalištu. Ako bi se akcija hapšenja sprovela sada, kaže Nicović, eventualne žrtve bile bi iskorišćene u izbornoj kampanji i pripisane DSS-u. Zato, ocenjuje on, DSS želi da odloži hapšenje za jesen i da pitanje Mladića prepusti pobedniku.

- Do tada će novi datumi poslužiti da se javnosti pošalje poruka da vlada nešto kao radi. Međutim, u pitanju je politički obračun koji nema veze sa Hagom, kaže Nicović i dodaje da vlada sigurno ne zna gde je Mladićevo prebivalište, čim se muči sa jatacima.
I portparol DS-a Đorđe Todorović smatra da su novi rokovi samo marketinški potez srpske vade. On ističe da se novi datumi ne pominju prvi put.

- Novi datumi se pominju sa ciljem da se narod pripremi. Većina ljudi sada razmišlja šta će biti ako Mladić ne bude isporučen. S druge strane, najavama komuniciraju i sa međunarodnom zajednicom od koje žele da dobiju nove duže rokove, kaže Todorović i dodaje da više nema vremena za čekanje, a naročito ne do kraja septembra, do kada je G17 navodno dao rok vadi da ispuni uslove za nastavak pregovora.

I za analitičara Bojana Dimitrijevića, skoro hapšenje je potpuno neizvesno jer se vada suočava sa tehničkim problemom, ali i sa odjekom te vesti u jednom delu javnosti. On zato smatra da su izjašnjenja o sudbonosnom datumu zasnovana samo na tome što je Mladićev prostor za manevrisanje skučen.

- I ta informacija o suženom krugu je nešto što je namenjeno javnosti, a drugo se govori privatno. Isto tako, paralelno se govori o roku od sedam dana i o ostavkama koje su kovertirane za kraj septembra. To znači da ima drugih saznanja, kaže Dimitrijević.

Zagovornik zlatne sredine, analitičar Marko Blagojević, objašnjava da se ne može sa sigurnošću govoriti da li je srpska vlada na tragu Mladiću, da li su ga stigli, i za koliko im je izmakao, ali pretpostavlja da vlada daje obaveštenja na osnovu podataka kojima raspolaže, a ne proizvoljno.

- Kada se u javnosti objavi neki rok, vlada verovatno ima obaveštenja koja u tom trenutku ukazuju da je hapšenje tada zaista moguće. Onda stupe u akciju i shvate da im je potrebno više vremena od onoga što su procenili i tada se realni rokovi pomeraju, objašnjava Blagojević.

D. M.


vesti po rubrikama

^politika

U Novom Pazaru održan referendum za opoziv Sulejmana Ugljanina
Dejo protiv "Koka- Kole", "Marlboroa" i "Suzukija"
Gotovo svakodnevno stižu nova obećanja za privođenje Mladića
Koštunica pliva na vlasti kao riba u vodi
 


     


FastCounter by LinkExchange