GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Prokupčani izvoze i u muslimanske zemlje

Biljni burek - hit

PROKUPLJE - Burek s višnjom, jabukama, sojom i pečurkama, proizveden u pekarama "Demetra" i "Carina" u Prokuplju, naći će se uskoro i na trpezama u muslimanskim zemljama. Firma "Hameum internacional", čiji su vlasnici Dragiša Milovanović i Dragan Ristić, dobila je ekskluzivno pravo na "halal" sertifikat koji im omogućava plasman bureka s biljnim dodacima u zemlje muslimanskog sveta.

Reč je o prvoj firmi u Srbiji koja je dobila taj standard, a ugovor o sertifikaciji potpisali su u ime Muslimanske zajednice u Srbiji beogradski imam Mustafa Jusufspahić i Edim Delić. Oni su prethodno obišli pogone za proizvodnju i videli kako se pravi biljni "burek", specijalitet koji polako postaje srpski brend.

- S predstavnicima muslimanske zajednice u Srbiji sklopili smo ugovor o proizvodnji i plasmanu bureka na tržišta muslimanskih zemalja kojima ćemo mesečno isporučivati oko 30 tona proizvoda - kaže Milovanović. Prokupčani mesečno u Švajcarsku i Nemačku izvezu 30 tona bureka od povrća i voća, a naši potrošači prvi put će moći da ih probaju na novosadskom Sajmu poljoprivrede. Ova firma izvozila je i burek sa sirom i mesom na nemačko tržište, ali je prešla na biljni jer srpski mesari i proizvođači sira nemaju "hasap", evropski sertifikat za kvalitet.

J. G.


vesti po rubrikama

^vesti

Prokupčani izvoze i u muslimanske zemlje
BEOGRAD: Studenti se takmiče u četiri sporta
PODGORICA: Klade se i na referendum
MOSKVA: Prave "ladu kalašnjikov"