GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


SAD prisluškuju i domaće razgovore

Američka domaća špijunska Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA), koju je donedavno vodio novopostavljeni šef Centralne obaveštajne agencije (CIA) general Majkl Hejden, tajno skuplja snimke telefonskih poziva miliona Amerikanaca, uključujući i pozive unutar SAD, izveštava Ju-Es-Ej tudej, a prenosi Rojters.

NSA dobija podatke od tri glavne telefonske kompanije (AT&Ink, Verizon Komjunikejšns Ink. i BelSaut Korp.), ali tvrdi da "ne sluša i ne snima telefonske razgovore, piše Ju-Es-Ej tudej navodeći da su izvori za priču bili "ljudi koji su direktno upoznati sa dogovorom".

Da NSA od terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001. špijunira američke građane otkriveno je prošlog decembra, a skandal je duboko potresao zemlju. Američki predsednik Džordž Buš, koji je lično odobrio taj program, i administracija branili su se da je cilj otkrivanje veza između terorista u inostranstvu i njihovih saradnika u SAD i da su prisluškivani samo razgovori sa inostranstvom, ali Ju-Es-Ej Tudej otkriva da to nije tačno. "Ovo je najveća baza podataka u svetu", citira list jedan izvor koji dodaje da je cilj NSA "da stvori bazu svih napravljenih poziva na tlu SAD". NSA može da sluša "milijarde domaćih poziva", a iako ne dobija imena i adrese korisnika, lako ih može proveriti na osnovu telefonskih brojeva.


vesti po rubrikama

^svet

Evropski parlamentarci pišu predsedniku FIFA Sepu Blateru
Somalija do guše u krvi
SAD prisluškuju i domaće razgovore
 


     


FastCounter by LinkExchange