GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Somalija do guše u krvi

U eksploziji nasilja koje je pretprošle noći izbilo u prestonici Somalije Mogadišu ubijeno je najmanje 27 osoba, među kojima trudnica i njeno troje dece, čime je broj žrtava u sukobima islamske milicije i saveza lokalnih gospodara rata povećan na 120 od nedelje, javlja Rojters.

- Siisii (predgrađe Mogadiša) pretvoren je u bojno polje. Toliko kuća je granatirano a stotine stanovnika beže. Ovo je katastrofa - kazao je lider islamske milicije Sajid Mohamed dodajući da je bar 50 ljudi povređeno, da borbe još traju i da će broj žrtava definitivno biti sve veći. Ovo su najkrvaviji sukob u Mogadišu otkako je Somalija pre 15 godina potonula u anarhiju.

Islamska milicija postupa po odluci islamskih sudova da se vodi sveti rat protiv saveza lokalnih gospodara rata, formiranog u februaru uz blagoslov SAD, a taj savez želi da ograniči uticaj islamskih sudova i spreči ih da daju utočište belosvetskim teroristima i uvedu šerijat.

Uprkos sve većem nasilju, SB UN ignorisao je preporuke da se Somaliji uvedu ciljane sankcije i da se pojača kontrola postojećeg embarga na uvoz oružja.


vesti po rubrikama

^svet

Evropski parlamentarci pišu predsedniku FIFA Sepu Blateru
Somalija do guše u krvi
SAD prisluškuju i domaće razgovore
 


     


FastCounter by LinkExchange