GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Evropski parlamentarci pišu predsedniku FIFA Sepu Blateru

Neće Iran na SP u Nemačkoj

Poslanici će priložiti i Ahmadinedžadove izjave s pozivom na uništenje Izraela i negacijom holokausta

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) poslaće pismo predsedniku FIFA Sepu Blateru i liderima EU sa zahtevom da se fudbalskoj reprezentaciji Irana zabrani učešće u finalnim utakmicama Svetskog kupa zbog kontroverznih izjava predsednika njihove zemlje Mahmuda Ahmadinedžada, javlja Rojters.

U pismu će biti priložene Ahmadinedžadove izjave s pozivom za uništenje Izraela i negacijom holokausta, kao i one o odbijanju obustavljanja nuklearnog programa. - Smatramo da je presedan već napravljen u slučaju Južne Afrike u kriketu i ragbiju, a FIFA bi trebalo da postupi isto - rekao je Rojtersu poslanik britanske konzervativne partije u EP Kris Hiton Haris.

FIFA je saopštila da nema nameru da zabrani dolazak iranskoj fudbalskoj reprezentaciji koja 11. juna u Nirnbergu treba da igra protiv nacionalnog tima Meksika. Nemački kancelar Angela Merkel rekla je da su Ahmadinedžadove izjave neprihvatljive i uporedila iransku nuklearnu pretnju s onom koju su predstavljali nacisti, ali takođe je kazala da neće tražiti da se Iranu zabrani učešće na Svetskom prvenstvu u fudbalu koje u njenoj zemlji počinje 9. juna.

Ahmadinedžad je pojačao napad na Izrael kad je juče u Indoneziji izjavio da je ta zemlja veštačka tvorevina Evrope i da mu nije mesto na Bliskom istoku, navodi Rojters. On je u govoru pred studentima u Džakarti Izrael nazvao "tiranskim režimom koji će jednog dana biti uništen", navodi AP. Istovremeno je rekao da je spreman da pregovara sa SAD i njihovim sveznicima o nuklearnom programu svoje zemlje, ali rekao je da je smejurija to što zemlje koje imaju arsenale nuklearnog oružja zahtevaju od Irana da prekine razvoj kapaciteta za proizvodnju nuklearne energije. - Takođe imamo tehničke i druge kapacitete da branimo svoje interese - rekao je Ahmadinedžad.

Diplomate se nadaju da će EU 3 (Britanija, Francuska i Nemačka) u narednih deset dana predstaviti nov plan u kojem će Iranu biti ponuđen štap i šargarepa. Pregovarači iz pet stalnih članica SB UN i Nemačke održaće 19. maja u Londonu sastanak na kojem će razmotriti taj plan, a američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je TV En-Bi-Siju da će Iranu biti ponuđene dve mogućnosti: da nastave da se inate i zarade međunarodnu izolaciju, ili da "razviju civilni nuklearni program koji je prihvatljiv za međunarodnu zajednicu". Rajsova je naglasila da će procesi koji mogu da dovedu do stvaranja nuklearnog oružja, kao što je obogaćivanje i prerada uranijuma na iranskom tlu, biti zabranjeni, izveštava Frans pres.

I generalni sekretar UN Kofi Anan pozvao je Iran da se mane agresivnog stava i da uveri svet da je njegov program namenjen u mirovne svrhe.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

Evropski parlamentarci pišu predsedniku FIFA Sepu Blateru
Somalija do guše u krvi
SAD prisluškuju i domaće razgovore
 


     


FastCounter by LinkExchange