GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Donacijom iz Amerike obnovljen most u Vukmanovcu

Žikini dolari spas za celo selo

Žika Stevanović, koji živi u Čikagu, inače rodom iz ovog sela, uložio je 1,6 miliona dinara i spasao svoje zemljake da se više ne muče kad krenu na seosko groblje

REKOVAC - Kolski most, koji selo Vukmanovac povezuje s grobljem i njivama, juče je otvoren za saobraćaj. NJegova nosivost je 40 tona, dužina 20 metara, a meštanima sela je od neprocenjive vrednosti jer više ne moraju da pešače više od kilometra da bi stigli do groblja.

Tako bi ostalo do daljnjeg da u pomoć nije pritekao Žika Stevanović, rodom iz ovog sela, koji živi i u Čikagu. On je uložio milion i šeststo hiljada dinara, a opština je za kameni tampon kojim je napravljen nasip izdvojila milion dinara.

OBUZDALI DULENKU

LJubiša Stanojević, šef gradilišta na mostu ispred "Biro-inženjeringa" iz Jagodine, izvođača radova, potvrđuje da su meštani Vukmanovca rešili vekovni problem.
- Most je otvoren za saobraćaj, ali ćemo gaj oš malo doraditi jer reka Dulenka spada u one s veoma čudnom ćudi. Vrlo je brza i specifična, pa često zna da poplavi. Ali, pošto smo sve uradili po projektu, nadam se da neće biti problema - dodaje Stanojević.

- Pešački most, kojim smo do sada prolazili, star je više od sto godina i neprestano smo morali da ga popravljamo. Osim toga, kad voda nadođe, nismo mogli traktorima da odemo do njiva. Letina je zbog toga često stradala jer nismo mogli na vreme da obrađujemo zemlju - dodaje Radovan Stevanović, predsednik Mesne zajednice Vukmanovac.

Laknulo im je i zbog odlaska na seosko groblje.

- Kad nekoga sahranjujemo, mi iz pratnje išli smo preko pešačkog mosta, a mrtvaca je prevozio traktor preko reke. Ali, kad Dulenka nadođe, morali smo kovčeg da prenosimo na rukama - žali se Božica Dimitrijević, čija je njiva baš ispod mosta.

Kaže da je novi most mnogo stabilniji.
- Posle onih obilnih kiša nismo smeli da prelazimo preko pešačkog mosta jer je nesiguran. Zato sam dala ar i po od svoje njive samo da bi novi bio sagrađen - priča Božica.

Ni Jovan Stevanović ne krije radost.
- Znači nam mnogo za selo. Više puta se dešavalo da voda odnese most. Onda smo gazili po reci i mučili se. Ali, mesna zajednica nije imala para za jednu ovakvu investiciju - kaže Jovan.

Tekst i foto Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Reporter Glasa u poseti jagodinskim Romima posle velike proslave Đurđevdana
Donacijom iz Amerike obnovljen most u Vukmanovcu
Posle pisanja Glasa, pomoć porodici iz Kopljara i dalje pristiže
   


     


FastCounter by LinkExchange