GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radnici kraljevačke Vojnograđevinske ustanove napravili sačekušu ministrima

Siti generali ne veruju građevincima

Ozlojeđeni radnici ove ustanove godinu dana nisu primili plate, ali više od toga ih muči "nedefinisan status preduzeća"

KRALJEVO - Oko dve stotine radnike kraljevačke Vojnograđevinske ustanove još jednom je napravilo sačekušu ministrima Zoranu Stankoviću i Velimiru Iliću, prilikom njihove ovonedeljne posete vojnom aerodromu u Lađevcima, nadomak Kraljeva. Činili su to u više navrata do sada, ali njihovi iznenadni susreti s ministrima za sada nisu dali rezultate. Oni traže odgovore kada će im biti isplaćene zaostale zarade i šta će biti s preduzećem koje je do pre koju godinu bilo jedno od najuspešnijih profitnih ustanova pri Ministarstvu odbrane.

Mašine i majstori kraljevačke vojnograđevinske firme već dve-tri godine "stoje u mestu", odnosno ne uspevaju da nađu angažman, iako su njihove "reference" bolje od drugih. Gotovo da nije bilo većeg gradilišta nekadašnje Jugoslavije bez njih, ali kola su krenula nizbrdo početkom raspada države. Poslednjih godina radnici su praktično dovedeni do prosjačkog štapa, a u kakvoj su finansijskoj krizi, ilustrativno govore podaci da su im isključeni telefoni, grejanje, zamandaljena ambulanta, primanja ne prelaze šest hiljada dinara... Ionako male, plate im nisu podeljene godinu dana.

- Kao pravi prosjaci, po drumovima sačekujemo ministre i vapimo da nam pomognu. Mi smo izgradili lađevački aerodrom, a sada nam ne dozvoljavaju da priđemo tom objektu i razgovaramo sa ministrima. Bruka i sramota. Insistiramo da nam se kaže šta će biti s nama. Ministar Stanković je više puta rekao da će učiniti šta bude mogao, ali mi više ne možemo da čekamo jer smo prezaduženi, gladni i bedni - ogorčena je LJiljana Radisavljević, radnica preduzeća.

Velimiru Iliću, ministru za kapitalne investicije u Vladi Srbije, dobro su poznate nevolje kraljevačkih vojnih građevinara. On, međutim, ne vidi rešenje do raspleta odnosa među članicama državne zajednice. Posle majskog referenduma u Crnoj Gori, smatra on, naći će se rešenje.

- Problem kraljevačke Vojnograđevinsa ustanova jeste u tome što još uvek nije pravno regulisan njen status. Resorno pripada Ministarstvu odbrane i ima zajednički račun sa ostalim ustanovama. Moje ministarstvo im može obezbediti posao, ali pitanje je gde bi zarađeni novac otišao, najverovatnije ne u Kraljevo. Kad reše pravni status, pomoći ćemo im - kazao je Velimir Ilić. Kraljevačka Vojnograđevinska ustanova jedna je od petnaestak profitnih ustanova pri Ministarstvu odbrane. Većina ih je na rubu propasti, iako su njihovi kapaciteti takvi da mogu izdržavati sami sebe.

- Najveći problem leži u tome što generali vode brigu samo o sebi. Puca im prsluk za nas. U više navrata smo razgovarali sa njima, obećavali su da će nam iz sredstava socijalnog programa namiriti dugovanja. Neku crkavicu su nam doturili i opet ništa. Ne želimo milostinju, hoćemo naše pare i posao, ali šta se to tiče sitnih oficira - pita se Željko Mitrović, jedan od najstarijih radnika ovog preduzeća iz Kraljeva. Ministar odbrane Zoran Stanković u Lađevce je došao avionom. Bliski susret sa radnicima nije imao, ali je njihovoj delegaciji obećao da će insistirati na rešavanju statusa Ustanove u Vladi Srbije.

Tekst i foto: Miloš Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Radnici kraljevačke Vojnograđevinske ustanove napravili sačekušu ministrima
Tamburaški festival u Užicu
Navala na banju Koviljaču, popunjeno više od polovine kapaciteta
Vlada Luksemburga uložila 338.000 evra u zdravlje
Rasplet krize u užičkom autoprevozničkom preduzeću
Krivična prijava protiv prvog čoveka Užica
   
 


     


FastCounter by LinkExchange