GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Prve srpske čirlidersice iz kluba "Markoni" obeležile deset godina postojanja i navijanja

Lepota iz Srbije - pufne iz Sakramenta

Plešu na utakmicama i Zvezde i Partizana, mada iskreno bodre "crveno-bele". Pre se desi da se "smuvaju" s navijačem nego sa sportistom

Kada nam je pre tri godine došla Nena Rađenović, koreograf, shvatile smo, u stvari, šta sve možemo sa svojim telom. Ni špaga više nije bila bauk. A taman smo same sebi "utuvile" da ne možemo, da je u pitanju genetika, il' se rodiš s potencijalom da uradiš špagu ili ne - priča Sanja Grekulović, članica kluba "Markoni čirliders".

Klub je pre neki dan proslavio deset godina postojanja i zahvalio se svima koji su im pomogli da istraju. Od novinara do Vlade Divca, koji je, pre nekoliko godina, iz Sakramenta doneo prave, profesionalne rekvizite, takozvane pufne. Tako se zove ono šareno "pomagalo" navijačica koje nošene muzikom istrčavaju na košarkaške terene. Tada prestaje divljanje navijača na tribinama, pažnja se usmerava ka njima i počinju povici. Neki se oduševljavaju izgledom devojaka, a drugi kostimima pripijenim uz telo, akrobacijama koje su uvežbale. A ako koreografija nije dovoljno uvežbana, budite uvereni da će "istrenirano" navijačko oko i to da primeti, ma koliko suknjica bila kratka, a navijačica slatka. Sanja Grekulović trenira četiri godine. Kaže, naše devojke su kompletne, imaju šta da kažu i pokažu. I nije im najveća briga da usklade boju pufnice s kostimom.

SANI ARMANI KRENULA S PARKETA

Za proteklih deset godina kroz klub navijačica prošlo je više od 400 devojaka. Prva utakmica na kojoj su bodrile i animirale odigrana je 19. januara 1996. godine. Održane su četiri audicije, a klub sada ima 15 devojaka. U prvoj postavi bila je Sandra Drašković, poznatija kao Sani Armani, manekenka i voditeljka, bila je tu i Ena, pevačica, dok se mnoge devojke sada bave sportskim novinarstvom. Zvezdani Milošević je tekst u našem listu, objavljen pre nekoliko godina, sa naslovom "Zvezdana, prva srpska čirlidersica", indirektno pomogao da ode na put u Ameriku.

- Naša igra nije amaterska. Uz Nenu smo mnogo uznapredovale. I volje i energije imamo na pretek, pa je delimo sa navijačima. To je začarani krug pozitivne energije - objašnjava Sanja. - U klubu ima mnogo kontrasta i u tome je jedan od kvaliteta, bavimo se raznim stvarima, ima studentkinja arhitekture, geografije, finansija... A sve je začinjeno i prošarano igrom i plesom. To čini svu lepotu ovog posla, zapravo ne posla, već hobija - priča Sanja.

Klub navijačica "MChirliders" se, kaže osnivač Dejan Marković, nije vezivao ni za jedan klub. Tako su na proslavi rođendana "ruku pod ruku" ugostili i predstavnike Partizana i Crvena zvezde. I niko se nije bunio. Ipak, Markoni ima svoja predviđanja. Ili želje...

- Gledao sam više od 800 naših utakmica i siguran sam da će Zvezda biti prvak. Imaju takvu šampionsku atmosferu - predskazuje Dejan Marković. A Sanja dodaje da košarkaši Zvezde imaju i iskrenu podršku navijačica, uglavnom zvezdašica. Dok, ako je verovati Markoniju, predstavnici Partizana jadikuju: "Samo da ste tu, bolje bismo igrali! "

Jedna od predrasuda koje prate navijačice, osim da su glupe, jeste i veza sa sportistima. Navodno, prioritet im je da upoznaju sportistu i strpaju ga u krevet. Jeste da su poznanstva oružje 21. veka, kaže Sanja, ali nije to baš kao na filmu. Čak će se pre desiti, i desilo se, da se smuvaju navijačica sa parketa i navijač s tribina.

Nemaju pravu konkurenciju, kažu, jer je većina drugih klubova registrovana pod raznim imenima, makar kao plesni klubovi. Nastupaju samo sa probranima, pa će tako gostovati na koncertu Mikija Jevremovića.

A pre deset godina, na prvom nastupu, u hali "Pionir" da se zalediš, nula stepeni, napolju minus deset. Sankcije, para za grejanje nema. Igrači sa klupe za rezerve u jaknama. Na tribinama je više 200 najzagriženijih i najupornijih navijača. Klubovi na terenu utakmicu završili sa po četiri igrača. A na prvom tajm-autu na parket su istrčale devojke u letnjoj garderobi. Početak za istoriju!

Sport je prilika za promociju lepote i zdravlja, pa u klubu uveliko planiraju akcije po školama, uz podršku Ministarstva sporta. Ko zna, možda se klub uskoro proširi - čirliderima!

J. Vučić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

"Ravnogorski kuvar" Milijana Stojanića promovisan u Kosjeriću
Prve srpske čirlidersice iz kluba "Markoni" obeležile deset godina postojanja i navijanja
Kragujevački "Ekoterm" dobio prestižno priznanje zbog kotlova za grejanje po uzoru na ruske podmornice