GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Kod Kosovske Mitrovice teško ranjena dvojica srpskih mladića

Zlo se nadvija nad Kosmetom

Stanje povređenih Jablana Jeftića i Jovana Miloševića kritično i pod stalnim su lekarskim nadzorom u bolnici u Mitrovici

BEOGRAD, KOSOVSKA MITROVICA - Jablan Jeftić (1985) i Jovan Milošević (1987), radnici benzinske pumpe u Grabovcu, u blizini Kosovske Mitrovice, teško su povređeni, pošto su u noći između srede i četvrtka, nepoznate osobe otvorile vatru iz automatskog oružja na njih. Prema rečima Radašina Pavlovića, vlasnika benzinske pumpe, momci su zadobili više prostrelnih rana u predelu grudnog koša i nogu i odmah nakon pucnjave su prebačeni u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. Ranjeni radnici su operisani i, prema informacijama iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici, njihovo stanje je i dalje kritično, Jeftić je izgubio mnogo krvi, a Milošević je zadobio više rana. Oni se nalaze pod strogom lekarskom kontrolom.

Uviđaj je izvršila i Unmikova i policija KPS, koji su zaključili da je motiv napada pljačka i obznanile da se za nepoznatim počiniocima traga.

Inače, ovaj zločin dogodio se samo dan nakon što je policija Unmika najavila da će, zbog učestalih incidenta na Srbe, "uvežbati" svoje trupe kako bi mogle da odreaguju u nepredviđenim situacijama.

Eskalacija pitanje dana
- Operativni podaci kojima raspolažu međunarodne i kosovske bezbedonosne snage na Kosovu i Metohiji govore da "veliki prasak" moguć svakog momenta. Unmik je toga svestan, i punom parom se sprema da u tom slučaju zaštiti svoje snage, a ne Srbe - tvrdi za "Glas" izvor blizak bezbedonosnim snagama na Kosmetu.

Naš sagovornik upozorava na činjenicu da su se svi napadi desili na teritoriji gde je većinom nastanjeno srpsko stanovništvo, što je ustvari dobra maska i alibi za Albance.

- Postoje, međutim, ekstremne grupe Albanaca čiji je zadatak da ukoliko pregovori o konačnom statusu krenu neželjenim pravcem za Albance, odreaguju terorističkim napadima širom Kosmeta koji neće biti usmereni samo prema Srbima, već i prema prisutnim institucijama međunarodne zajednice na Kosmetu. Do tog momenta, Srbi će biti izloženi incidentima kojima, na prvi pogled, ne može da se pripiše etnička pozadina, već, kao u ovom slučaju - kriminalna, to jest, imamo situaciju gde je etnička pozadina "upakovana." U stvari, ovde se radi o "novom pristupu" koji Albanci koriste za proterivanje i zastrašivanje Srba - kaže naš sagovornik.

Fatmir Šeholi, analitičar albansko - srpskih odnosa, međutim tvrdi da se ni u kom slučaju u ovim incidentima ne može tražiti politička ili etnička konotacija.
- Ne verujem da su oni uvod u sukobe širih razmera. Odnosi Albanca i Srba na Kosovu se u poslednjih 15 meseci sređuju i ovo su izolovani incidenti koji se dešavaju svuda u svetu. Ako i postoje ekstremne struje na Kosmetu, koje ne žele da se situacija stabilizuje, onda su one u manjini i kao takve ne mogu da imaju neki uticaj - smatra Šeholi, i optužuje Vladu Srbije i Koordinacioni centar da na Srbe, svojom neobaveštenošću, utiču da se ne vraćaju na Kosovo.

Vlada mora da interveniše
- Realno gledano, bezbedonosno stanje na Kosovu je solidno i svi međuetnički incidenti su svedeni na minimum. MUP Kosova i nadležne službe rade svoj posao i krivci će biti kažnjeni - procenio je Šeholi.

Milorad Mirčić (SRS), predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije. na pitanje kako tumači najnovije napade na Srbe na Kosmetu i da li su oni prepušteni sami sebi, kaže da napadi i pritisak na njih može da se preduprede samo tako što će se vojsci i policiji ove države omogućiti da je zaštiti.

- Vlada Srbije mora da interveniše kod Unmika i Kfora i da zahteva da se ispoštuju obaveze preduzete iz Rezolucije 1244. Bezbednosna situacija Srba na Kosmetu će nam biti glavna tema na skupštinskom Odboru za bezbednost koji bi trebalo da se održi krajem meseca - kaže Mirčić.

B. R. - O. D.


vesti po rubrikama

^politika

Kod Kosovske Mitrovice teško ranjena dvojica srpskih mladića
Labus i Dinkić sinoć oči u oči
Cilj vlade sporazum sa EU
Patrijarh podsetio predsednika Marovića na ustavne obaveze
(Poslanici) Češljaju kosu babe, a kuća (država) gori
 


     


FastCounter by LinkExchange