GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Metamorfoze" Branke Parlić večeras otvaraju "Ring-ring"

Koncerti pijanistkinje Branke Parlić iz Novog Sada i holandskog trija Braam-De Joode-Vatcher večeras će otvoriti jedanaesti "Ring-ring" festival.

Branka Parlić premijerno će izvesti klavirske kompozicije američkog kompozitora Filipa Glasa sabrane na CD-u "Metamorphosis" koji će se uskoro pojaviti u izdanju B92. Ciklus "Metamorphosis" (1-5), koji je prvi na repertoaru, pisan je za dokumentarni film "Tanka plava linija" Erola Morisa i za predstavu "Metamorfoze" rađenu prema tekstu Franca Kafke, a kompozicija "Mad rush" napisana je povodom prvog javnog pojavljivanja dalaj-lame u NJujorku. Nastup Branke Parlić završiće se numerom "The Hours" iz filma Stivena Daldrija o Virdžiniji Vulf.

Tumačeći muziku Filipa Glasa, Parlićeva ističe repetativnost, trajanje i treperenje tonova, blisko istočnjačkoj muzičkoj kulturi. Inače, minimalistički pristup zvuku odredio je čitavu karijeru Branke Parlić. Još tokom studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u drugoj polovini sedamdesetih, ona je bila jedan od osnivača i učesnika "Ansambla za drugu novu muziku", jedinstvenog sastava u bivšoj Jugoslaviji koji je izvodio minimalističku muziku. Holanđani Michiel Braam (klavir), NJilbert de Joode (kontrabas) i Michael Vat (bubnjevi) priznati su majstori improvizacije, čiji su počeci inspirisani kompozicijama Telonijusa Monka.

Večeras će predstaviti svoj novi program "Change this song" koji se sastoji od 18 kompozicija pijaniste Michiel Braam-a.

Komplet ulaznica za koncerte u Reksu košta 1.200 dinara, a pojedinačne 300 dinara, osim za Pjera Bastiena i kada će ulaz biti 400 dinara i Lajka Feliksa (21. maj, Kolarac) 400, 500 i 600 dinara.

A. S. K


vesti po rubrikama

^kultura

Zvonko Bogdan večeras u Centru "Sava" nastupa sa dvadesetočlanim orkestrom
Loš start "Nemoguće misije 3"
Izložba o spomeniku koji je urađen po želji Mirjane Marković
"Metamorfoze" Branke Parlić večeras otvaraju "Ring-ring"