GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izložba o spomeniku koji je urađen po želji Mirjane Marković

Večna vutra je zamenila vatru

Ovo je jedinstven spomenik Miloševićeve ere(možda i jedini) i njegova sudbina je predmet sporenja

Izložba "Pad-uspon" Aleksandera Vajndorfa otvara se večeras u 19 časova u Salonu Muzej savremene umetnosti. Dvanaestog juna 2000. godine tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović otvorio je na Ušću spomenik povodom prve godišnjice NATO bombardovanja Jugoslavije, nazvan "Večna vatra". Spomenik je projektovao jedan mladi arhitekta na osnovu instrukcija koje je dobio od Mirjane Marković. Monument je postavljen u Aleji mira, među drvećem koje su sadili razni svetski političari koji su dolazili u SFRJ kao gosti Josipa Broza Tita.

Svi arhitekti koje je Milutinović pokušao da angažuje za nacrt spomenika su ga odbili, osim mladog 29-godišnjeg arhitekte kome je "Večna vatra" ispala labudova pesma. Ovo je jedinstven spomenik Miloševićeve ere (možda i jedini) i njegova sudbina je predmet sporenja. U međuvremenu je baza spomenika u velikoj meri oštećena i ispunjena grafitima, vatra koja je trebalo da izbija s vrha spomenika već odavno ne gori. Neko je uklonio slovo "A" iz reči "vatra" i umesto njega upisao slovo "U", tako da je jedno vreme spomenik nosio novi naziv ´"Večna vutra". Sva bronzana slova kojima je ispisan deo pesme Branka Miljkovića su ukradena. Jedino su preživele dve zapete.

Švedski umetnik ruskog porekla Aleksander Vajndorf (Odesa, 1965) istraživao je u Beogradu okolnosti pod kojima je ovaj spomenik nastao. NJegov projekat "Pad-uspon" sastoji se od video-razgovora sa arhitektom ovog spomenika, pisanih sastava i crteža učenika beogradskih srednjih škola (njihovo viđenje ovog spomenika i istorijskih događaja na osnovu kojih je nastao) i knjige i prostorne instalacije pod nazivom "Preostali zarezi".

- Intervju sa arhitektom je klasičan portret heroja koji postaje antiheroj - kaže Vajndorf o svom video intervjuu sa autorom spomenika. - Od svih privilegija koje mu je nudila elita na vlasti (rukovao se sa Miloševićem na otvaranjima mostova) do činjenice da sada niko ne želi da ga zaposli. Iz anonimnosti do slave i nazad u anonimnost sve zbog potreba vlasti. U videu on tvrdi da je živeo dvostruki život - preko dana je radio za Miloševića, a noću išao na šetnje demonstranata. Niko ne može potvrditi da li je to istina ili ne. NJegova priča je puna kontradikcija, dvostrukih aršina i izmena podataka koje pravi na licu mesta, rekao je Vajndorf pred otvaranje beogradske izložbe.

S. M.


vesti po rubrikama

^kultura

Zvonko Bogdan večeras u Centru "Sava" nastupa sa dvadesetočlanim orkestrom
Loš start "Nemoguće misije 3"
Izložba o spomeniku koji je urađen po želji Mirjane Marković
"Metamorfoze" Branke Parlić večeras otvaraju "Ring-ring"