GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetska banka uskratila pomoć za tržište kapitala

BEOGRAD - Republički ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je juče da će zakoni o tržištu hartija od vrednosti investicionim fondovima i o preuzimanju akcionarskih društava značajno doprineti razvoju tržišta kapitala, a zakon o računovodstvu i reviziji uvođenju međunarodnih standarda. Obrazlažući ova četiri zakonska predloga u okviru objedinjene načelne rasprave u Skupštini Srbije, Dinkić je istakao da su u pitanju važni sistemski zakoni koji se pripremaju već dve godine i koji su u potpunosti usklađeni sa evropskim standardima.

Dinkić je istakao da je Predlog zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata najvažniji od ovih rešenja jer će obezbediti veću sigurnost učesnika na tržištu hartija od vrednosti. Tržište će biti organizovano i podeljeno na berzansko i vanberzansko, uz slobodnu konkurenciju i veću transparentnost. Komisija za hartije od vrednosti dobiće veća ovlašćenja u selekciji učesnika na tržištu, dok će se veće učešće omogućiti i manjim učesnicima na tržištu.

Predlog zakona o investicionim fondovima važan je za građane koji će moći dobrovoljno da ulažu svoj novac, a koji će fondovi dalje ulagati u privredu i određeni prinos vraćati članovima. Dobrovoljno ulaganje predstavljaće podsticaj za privredni razvoj, objasnio je Dinkić, dodajući da će građani na jednostavan i efikasan način dobiti priliku da učestvuju na tržištu kapitala. Predlog zakona o akcionarskim društvima predviđa kao najznačajniju novinu da ponuda za preuzimanje akcija mora biti upućena svim akcionarima po istoj ceni.

Svetska banka obavestila je juče Komisiju za hartije od vrednosti da je odlučila da u ovoj godini Srbiji uskrati pomoć za unapređenje tržišta kapitala. U pismu se navodi da će pomoć biti uskraćena zbog nedostatka dijaloga prilikom pripreme Predloga zakona o hartijama od vrednosti oko odredbi koje nisu u skladu sa stavovima Svetske banke. Jedan od razloga zašto tržište kapitala neće biti uključeno u ovogodišnji program zajmova Srbiji jeste i taj što u toj oblasti, osim Komisije za hartije od vrednosti, ne učestvuju druge državne institucije, a ni vlada.

Tanjug - Beta


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Biznismen Predrag Đorđević i Vladan Batić obelodanili krivičnu prijavu
"Znali za milijarde dolara Beogradske banke, a likvidirali je"
Debata stručnjaka u Medija centru o ostvarivanju medijskih zakona
Milena Dragićević-Šešić, eks rektor Univerziteta umetnosti
Ministar Ilić ne poštuje Zakon o telekomunikacijama (4)
Za više stotina stanova SCG bore se i funkcioneri iz Crne Gore
Čekajući fajront : DRAGOLJUB PETROVIĆ
Više od dve hiljade invalida protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije
Republičkoj direkciji za imovinu do sada je pristiglo 6.500 prijava starih vlasnika
Zdravstveni radnici nezaštićeni, nema rukavica, maski...
  U školama oko 900 mesta za nadarene matematičare, fizičare i lingviste
Privatizacija javnih preduzeća nije odmakla od početka
Svetska banka uskratila pomoć za tržište kapitala