GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U školama oko 900 mesta za nadarene matematičare, fizičare i lingviste

I sportisti polažu matematiku!

Podnaslov

 

 

BEOGRAD - U filološke gimnazije ove godine biće upisano 528 učenika, a u matematičke gimnazije 260 đaka. Prijavljivanje učenika u specijalizovane gimnazije počinje 15. maja i trajaće do 21. maja, a Matematička gimnazija u Beogradu primaće dokumenta 18. i 19. maja.

- Prijemni ispit iz matematike polaže se 3. juna u 11 sati, a rezultati će biti poznati istog dana oko 18 sati. Na testu iz matematike učenici mogu da ostvare najviše 120 bodova a, da bi neko položio kvalifikacioni test, potrebno je da osvoji najmanje 60 bodova. Test se polaže po programu osnovne škole, a škola je od septembra organizovala pripremnu nastavu za zainteresovane osmake - kaže Tijana Protić iz Matematičke gimnazije.

U filološkim gimnazijama učenici će 3. i 4. polagati testove iz srpskog jezika i književnosti i stranog jezika. Osmaci maksimalno mogu osvojiti po 60 bodova iz oba predmeta

U Treću beogradsku gimnaziju će u bilingvalno odeljenje ove godine biti upisano 30 učenika.

MATEMATIČKE I FILOLOŠKE GIMNAZIJE

Matematička odeljenja upisaće: Gimnazija "Boljai" Subotica (20 učenika na mađarskom), Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" Novi Sad (40), Matematička gimnazija Beograd (100), Prva kragujevačka gimnazija (20), Valjevska gimnazija (20), Gimnazija Kruševac (20), Gimnazija Kraljevo (20), Gimnazija "Svetozar Marković" Niš (20). Filološka odeljenja upisaće: Filološka gimnazija "Deže Kostolanji" Subotica (48), Karlovačka gimnazija (144), Filološka gimnazija Beograd (168), Druga kragujevačka (24), Gimnazija Smederevo (24), Valjevska gimnazija (24), Šabačka gimnazija (24), Gimnazija Kruševac (24), Gimnazija Kraljevo (24), Gimnazija "Stevan Sremac " Niš (24). Jedino će Gimnazija "Svetozar Marković" upisati 20 učenika koji su nadareni za fiziku.

- Po 15 učenika će pratiti nastavu na francuskom i italijanskom jeziku. Učenici koji hoće da upišu ovo odeljenje prijavljuju se 2. i 3. juna, a 10. juna polažu prijemni ispit iz francuskog ili italijanskog jezika. Drugi deo ispita je kvalifikacioni ispit iz srpskog jezika i matematike. Osmaci najviše mogu osvojiti 60 bodova - po 20 iz svakog testa, a da bi učenik položio prijemni ispit, potrebno je da ima najmanje 14 bodova na testu iz stranog jezika. Interesovanje za bilingvalna odeljenja je veliko i svake godine nam se prijavi po dva-tri učenika na jedno mesto. Do sada je veće interesovanje bilo za francuski jezik, a ove godine očekujemo da će se prijaviti više učenika za italijanski jezik jer pojedine osnovne škole imaju italijanski jezik - kažu u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Osmaci koji hoće da upišu gimnaziju za učenike s posebnim sposobnostima za fiziku, prijemni ispit iz fizike i matematike će polagati 3. i 4. juna. Na testu se može maksimalno ostvariti po 60 bodova, a da bi učenik položio prijemni ispit, potrebno je da iz svakog predmeta ima najmanje po 30 bodova.

U Sportskoj gimnaziji učenici podnose sportsku dokumentaciju 2. i 3. juna.

- Učenici koji hoće da upišu našu gimnaziju polažu kvalifikacioni ispit iz srpskog jezika i matematike kao i ostali učenici. Dodatne bodove od tri do deset osmaci dobijaju na sportske rezultate. Upisujemo 150 učenika, a prošle godine je bila velika konkurencija i prijavilo se oko 400 učenika koji su imali odličan ili vrlo dobar prosek u osnovnoj školi. Naša gimnazija je opšteg tipa i imamo iste predmete i isti fond časova kao i ostale gimnazije - kaže Zorica Prokić iz Sportske gimnazije.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Biznismen Predrag Đorđević i Vladan Batić obelodanili krivičnu prijavu
"Znali za milijarde dolara Beogradske banke, a likvidirali je"
Debata stručnjaka u Medija centru o ostvarivanju medijskih zakona
Milena Dragićević-Šešić, eks rektor Univerziteta umetnosti
Ministar Ilić ne poštuje Zakon o telekomunikacijama (4)
Za više stotina stanova SCG bore se i funkcioneri iz Crne Gore
Čekajući fajront : DRAGOLJUB PETROVIĆ
Više od dve hiljade invalida protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije
Republičkoj direkciji za imovinu do sada je pristiglo 6.500 prijava starih vlasnika
Zdravstveni radnici nezaštićeni, nema rukavica, maski...
  U školama oko 900 mesta za nadarene matematičare, fizičare i lingviste
Privatizacija javnih preduzeća nije odmakla od početka
Svetska banka uskratila pomoć za tržište kapitala