GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Republičkoj direkciji za imovinu do sada je pristiglo 6.500 prijava starih vlasnika

Oduzetu imovinu vratiti građanima, a ne samo crkvama

BEOGRAD - Republičkoj direkciji za imovinu do sada je pristiglo 6.500 prijava starih vlasnika imovine oduzete komunističkim zakonima od 1945. godine. To je, prema rečima Mileta Antića, koordinatora Mreže za restituciju u Srbiji, podatak koji pokazuje da je samo pet do šest odsto onih koji potražuju otetu imovinu podnelo prijave i da je Zakon o evidentiranju izazvao veliko nepoverenje zato što i posle njegovog usvajanja nije bilo nikakvih garancija da će ona biti vraćena i zaštićena.

Mladi matematičar ponovo nagrađen

BEOGRAD - Marko Jevremović, učenik trećeg razreda Kraljevačke gimnazije koji je na matematičkoj Balkanijadi osvojio zlatnu medalju, dobiće nagradu od Fonda za mlade talente. Ovaj učenik je i prošle godine od Fonda dobio 400.000 dinara za osvojeno drugo mesto na Međunarodnom dunavskom kupu iz matematike. Fond za mlade talente poziva sve učenike i studente koji ostvare značajne rezultate na međunarodnim, saveznim i republičkim takmičenjima da dostave Fondu fotokopiju diplome i prijavu za dobijanje novčane nagrade.

M. J.

Operacije karcinoma pluća na VMA

BEOGRAD - Civilni pacijenti koji boluju od karcinoma pluća, moći će ubuduće da se operišu u Vojnomedicinskoj akademiji. Na taj način će se smanjiti čekanje u Klinici za grudnu hirurgiju, Kliničkog centra Srbije, budući da su pacijenti kojima je potrebna hitna intervencija u ovoj ustanovi na operaciju do sada čekali i po mesec dana. Procene pokazuju da će se godišnje u VMA operisati oko 200 civila sa karcinomom pluća. Republički zavod za zdravstveno osiguranje će ubuduće za operaciju svakog pacijenta plaćati Vojnomedicinskoj akademiji po 220.000 dinara.

S. T.

On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare napomenuo da u republici ima oko 300.000 porodica čija su prava ugrožavana različitim propisima u različitim vremenskim periodima sve do današnjih dana. On je naglasio da su predstavnici Mreže na poziv potpredsednika Evropskog parlamenta posetili Brisel predstavivši evropskim zvaničnicima razloge zbog kojih vlasti u Srbiji izbegavaju da donesu zakon o vraćanju imovine. Antić je napomenuo da Predlog zakona o vraćanju imovine verskim zajednicama upućen na usvajanje po hitnom postupku ukazuje da nema prepreka da se imovina vrati građanima, univerzitetu i drugim pravnim licima.

Kako je naglasio Srboljub Glišić iz Narodne inicijative, u obrazloženju pomenutog propisa navodi se da za vraćanje imovine nije potrebno obezbediti dodatna sredstva i da neće predstavljati teret za državu jer će biti vraćena u naturalnom obliku. Vlast već pet godina tvrdi da su za obeštećenje građana neophodna ogromna sredstva i beži od vraćanja imovine u naturi, što su zahtevali stari vlasnici i Mreža za restituciju. To znači da restitucija, kažu u Mreži, ne zahteva ogromna sredstva, već da je reč o dvoličnosti vlasti i nepostojanju političke volje da se otpočne proces vraćanja imovine.

U Mreži smatraju da je dobro što će verskim zajednicama biti vraćena imovina, ali da ona mora biti vraćena i građanima. Antić i Glišić su istakli da je zakon o vraćanju imovine građanima i verskim zajednicama trebalo odavno doneti i da je teško očekivati da će na Kosovu i Metohiji moći da bude primenjen na pravi način.

I. S.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Biznismen Predrag Đorđević i Vladan Batić obelodanili krivičnu prijavu
"Znali za milijarde dolara Beogradske banke, a likvidirali je"
Debata stručnjaka u Medija centru o ostvarivanju medijskih zakona
Milena Dragićević-Šešić, eks rektor Univerziteta umetnosti
Ministar Ilić ne poštuje Zakon o telekomunikacijama (4)
Za više stotina stanova SCG bore se i funkcioneri iz Crne Gore
Čekajući fajront : DRAGOLJUB PETROVIĆ
Više od dve hiljade invalida protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije
Republičkoj direkciji za imovinu do sada je pristiglo 6.500 prijava starih vlasnika
Zdravstveni radnici nezaštićeni, nema rukavica, maski...
  U školama oko 900 mesta za nadarene matematičare, fizičare i lingviste
Privatizacija javnih preduzeća nije odmakla od početka
Svetska banka uskratila pomoć za tržište kapitala