GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Više od dve hiljade invalida protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije

Mukotrpnija borba sada nego na ratištu

Neka primanja svedena na 1.900 dinara! Neka neko iz vlade nahrani decu s tim novcem. Zahtevamo da ostanemo na starim primanjima, kažu invalidi

BEOGRAD - I sinoć sam ga sanjala. Imao je 31 godinu kada je poginuo u Hrvatskoj 1991. godine. Od tada živim sama. Do sada sam primala 15.000 dinara, a sada hoće i to da mi uzmu. Makar da hoće da nam prepolove primanja, da imam od čega mleko i hleb da kupim. Meso ne moram da jedem - kaže Božana Jovanović iz Pančeva, koja je juče ispred Vlade Srbije došla da pruži podršku ratnim invalidima i izbori se za pristojna primanja od države kojoj je mnogo ostavila - sina jedinca.

Ona je samo jedna od nekoliko hiljada okupljenih ljudi koja je odlučila da blokadom centralnih beogradskih ulica pobuni protiv odluke Vlade Srbije kojom se njihove prinadležnosti umanjuju od 10 do 90 odsto.

- Dabogda im Bog ovako dao! Dete mi je zbog njih poginulo, a oni sebi dižu plate. Prokletinja! - dobacivala je druga majka.

Kroz jako policijsko obezbeđenje i tri reda kordona uz Vladu Srbije invalidi su pronosili transparente "Laloviću, podnesi ostavku", "Bili smo deca Srbije, čiji smo sada?", "Dala sam vam sina, ne treba mi milostinja"... Organizatore protesta na razgovor primili su generalni sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov i pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Božidar Simatković.

Miloje Erić iz Udruženja veterana ratnih invalida Republike Srbije kaže da vlada ukidanjem dodatka za nezaposlenost za invalide 10, 9. i 8. grupe ostavlja ove ljude bez osnovnog izvora prihoda jer je njihova invalidnina od 3.000 do 5.000 dinara, a ukida im se dodatak koji je oko 15.000 dinara.

- Odlukom je ukinuta dodatna invalidnina, dodatak za porodice palih boraca, smanjena su primanja od 7.000 do 16.000 dinara, pa su tako neka primanja svedena na 1.900 dinara! Neka neko iz vlade nahrani decu s tim novcem! Naš zahtev je da se ta odluka povuče, da se pod hitno krene u novu proceduru donošenja novog zakona uz saglasnost naših udruženja jer ovo sve što se dešava smatramo osvetom ministra Slobodana Lalovića. Zahtevamo da ostanemo na starim primanjima i da novi zakon o boračko-invalidskoj penziji ne bude rigidan, kako su ga oni predložili, nego da se uradi uz saglasnost naših udruženja. Najveće licemerstvo ministra Slobodana Lalovića je to što je rekao da invalidi prve kategorije imaju ogromna primanja. Moramo da ga napomenemo da ti invalidi hodaju u kolicima bez obe noge, bez očiju, da oni ne mogu nigde da rade, da izdržavaju porodicu, kupuju ortopedska pomagala, lekove... - kaže Erić.

V. V.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Biznismen Predrag Đorđević i Vladan Batić obelodanili krivičnu prijavu
"Znali za milijarde dolara Beogradske banke, a likvidirali je"
Debata stručnjaka u Medija centru o ostvarivanju medijskih zakona
Milena Dragićević-Šešić, eks rektor Univerziteta umetnosti
Ministar Ilić ne poštuje Zakon o telekomunikacijama (4)
Za više stotina stanova SCG bore se i funkcioneri iz Crne Gore
Čekajući fajront : DRAGOLJUB PETROVIĆ
Više od dve hiljade invalida protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije
Republičkoj direkciji za imovinu do sada je pristiglo 6.500 prijava starih vlasnika
Zdravstveni radnici nezaštićeni, nema rukavica, maski...
  U školama oko 900 mesta za nadarene matematičare, fizičare i lingviste
Privatizacija javnih preduzeća nije odmakla od početka
Svetska banka uskratila pomoć za tržište kapitala