GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Čekajući fajront-DRAGOLJUB PETROVIĆ

Crnogorci maratonci

Teoretski, Dušan Smolović, rodom Mojkovčanin, koji je krenuo peške iz Beograda u Crnu Goru ima šanse da stigne na crnogorski referendum 21. maja i zaokruži historijsko "ne". Ako dobije upalu mišića negde kod LJiga, njegov nedolazak drastično će se odraziti na procente. Te mož' da se desi da zagovornici "evropske Crne Gore" dobiju bar 55,1 odsto glasova, i tako raspamete grčke hotelijere koji se uveliko spremaju da Srbima ove godine uzmu lovu. Znam jedan pab na Halkidikiju gde "amstel" od pola litre košta svega evro, ima tople vode, slavine redovno propuštaju i crnogorski raritet - hladnu vodu. A grčki konobar, tamne puti i bele košulje, odaziva se na mahanje rukom. Dok se crnogorski kelner odaziva tek kad mobilnim telefonom zovete šefa sale i pitate ga: Je l' vam radi bašta?

Dušana, Crnogorca maratonca, što je samo po sebi dovoljan unikat, presedan i ekskluzivitet, naša novinarka sustigla je službenim vozilom pre neki dan baš kod groblja Orlovača. Idealnog mesta za razgovor o budućnosti zajedničke države. Desno grobovi, a levo livada gde zaboravni pijanci koji su iz Beograda krenuli za Stepojevac nadoknađuju prenatrpanost klozeta po prestoničkim lokalima.

Dušanov maraton, duži deset puta od onog koji je istrčao Filipides, i skoro sličan desetostrukom poprečnom pretrčavanju Crne Gore, dosta je sumnjiv. Gore potpisani bi već posle Orlovače, kad se raščisti teren od nadasve dosadnih novinara, u'vatio prvi autobus. Al' Dušan se baš zainatio. Ima i mobilni telefon. Pa može uvek da pita: Je l' vam radi bašta? Za tu pogodnost ne mora da čeka dolazak na Crnogorsko primorje. Može, objektivno, da zasedne u bilo koji lokal na Ibarskoj magistrali, čudnom drumu svog historijskog puta. Fakat, tu konobari uglavnom dolaze tek kad im u čelo uperite "dugu devetku".

Takav sled stvari, nepobitno, pokazuje izvesne sličnosti između Srba i Crnogoraca, a posebno tamošnjih i ovdašnjih kelnera, ali i ukazuje na frapantnu sličnost premijera Crne Gore i premijera Srbije. Obojica, recimo, maraton bi trčali tek kad ih pojuri lav. Onaj iz Crne Gore, doduše, trčao bi i kad ga pojuri italijanski državni tužilac. Ovaj iz Srbije, istina, ne bi trčao ni da ga pojuri združeni odred Okružnog javnog tužilaštva. On, naime, trčanje nije imao kao obaveznu "lektiru" fizičkog vaspitanja, već je uglavnom izvodio špagu, peo se na šipku do drugog metra i "sekao" pogledom razrednog starešinu u trenerci, što bi značilo da je hipnotisao nastavnika fizičkog.

Crnogorski premijer, visok, kršan, uz pripadajući "šafhauzen", odštampao je i letak imena: "Deset razloga za nezavisnu evropsku Crnu Goru". Letak u plavo-crvenoj nijansi, ima i razjašnjene u tački pet. Ta tačka lepo kaže da veličina "organa" otcepljenja, takoreći Crne Gore, ne mora ništa da znači. Al' mož da bidne. Jerbo, piše u letku odgovarajuće boje, "veličina Crne Gore je naša prednost", pošto "od preko 200 članica Ujedinjenih nacija, Crna Gora ima više stanovnika od 40, i veća je od 30 država". Čestitamo!
Da je to znao Dušan maratonac, optrčao bi on svih 30 većih i svih 40 brojnijih zemalja. Tek radi treninga. Izvinjavamo se, nismo imali pojma da ima i manje. Ali, da smo znali da ima i viši premijer od našeg, vala bi ga skresali. Jadan ne bio!


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Biznismen Predrag Đorđević i Vladan Batić obelodanili krivičnu prijavu
"Znali za milijarde dolara Beogradske banke, a likvidirali je"
Debata stručnjaka u Medija centru o ostvarivanju medijskih zakona
Milena Dragićević-Šešić, eks rektor Univerziteta umetnosti
Ministar Ilić ne poštuje Zakon o telekomunikacijama (4)
Za više stotina stanova SCG bore se i funkcioneri iz Crne Gore
Čekajući fajront : DRAGOLJUB PETROVIĆ
Više od dve hiljade invalida protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije
Republičkoj direkciji za imovinu do sada je pristiglo 6.500 prijava starih vlasnika
Zdravstveni radnici nezaštićeni, nema rukavica, maski...
  U školama oko 900 mesta za nadarene matematičare, fizičare i lingviste
Privatizacija javnih preduzeća nije odmakla od početka
Svetska banka uskratila pomoć za tržište kapitala