GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za više stotina stanova SCG bore se i funkcioneri iz Crne Gore

Na brzinu do stanova u Beogradu

Nadležni u SCG deset dana pred referendum u CG, aktivirali stari konkurs, pa sada na stanove, bezobrazno, računaju i oni koji ih već imaju. Poverenik Rodoljub Šabić upozorio Marovića

BEOGRAD - Bez obzira na rezultate referenduma u Crnoj Gori 21. maja, veliki broj crnogorskih funkcionera državne zajednice ovih dana će dobiti nove stanove u Beogradu! "Nagradne" stanove su stekli iz fundusa, "omražene" im državne zajednice i uz pomoć Administrativne komisije SCG, koja im je dodeljivala stambene bodove za njihov veliki, uspešni "radni" angažman u takvoj zajednici.Prema upravo obelodanjenoj rang-listi Komisije CG, od nekoliko stotina beogradskih stanova Državne zajednice SCG, crnogorski zvaničnici će uzeti popriličan broj, bez obzira što bi posle referenduma u Beogradu mogli postati - stranci. I, uprkos tome što mnogi od njih već imaju stanove, neki u Crnoj Gori, a neki i u Beogradu.

Ko ih gurnu na listu
Sindikat zaposlenih u organima Državne zajednice SCG zatražio je od poverenika za informacije Srbije, Rodoljuba Šabića, da im pomogne da dođu do informacija oko raspodele "saveznih" stanova, pošto prethodno niko od nadležnih u SCG, od Administrativne i Stambene komisije, do Saveta ministara SCG, nije hteo da im pruži tražene podatke.

U pismu koje su mu uputili pre nedelju dana, Sindikat navodi da se postupak sprovodi na osnovu konkursa od pre četiri godine i nezakonite Uredbe, da se ne zna ni koliko stanova će biti podeljeno niti na kojim lokacijama i po kojim kriterijumima, zbog čega je podneta tužba Sudu SCG. Oni tvrde da se od zaposlenih skrivaju detalji o tome kako su neki funkcioneri stigli na stambenu listu, da su u vrh liste izbili neki od njih koji pouzdano već imaju stanove, a čime su ugrozili prava ostalih zaposlenih u organima državne zajednice. Veliki broj funkcionera, takođe, našlo se na rang-listi, a da nisu ni konkurisali.

- Indikativno je da se lista objavljuje na mesec dana pre referenduma u Crnoj Gori i eventualnog otcepljenja od Srbije. Smatramo da nije opravdano da pojedinci, ma koje nacije, dobiju stan u Beogradu danas, a da već sutra budu državljani druge države - kaže se u pismu sindikata Šabiću i dodaje kako bi u ovoj situaciji bilo logično da se bar sačeka ishod referenduma.

Šabić, mada nenadležan za informacije "saveznog ranga" nije mogao da ostane ravnodušan na upozorenje 25 ljudi iz Sindikata DZ SCG, pa je o slučaju obavestio predsednika Svetozara Marovića, ukazujući da se tim ljudima uskraćuju informacije od javnog značaja, a koje su za njih vitalne. Šabić potom konstatuje:

- I sama sumnja u pogledu navedenih okolnosti, traži od Saveta ministara da preduzme sve što je potrebno da bi bila otklonjena. U obrnutom slučaju, a posebno ako bi se sumnja pretvorila u izvesnost, mogu nastupiti brojne izuzetno štetne posledice za one koji konkurs sprovode, ali i za ugled i organe Državne zajednice.

Odgovora još nema, pa bi dok u međuvremenu na stotine stanova moglo već biti podeljeno. Onako, "ispod žita" i u zadnji čas. U sindikatu od toga i strahuju, naglašavajući da dodatni prostor za manipulacije stvara to što u Administrativnoj komisiji, koja je nadležna za sprovođenje konkursa, kriju tačan broj raspoloživih stanova, "čime se otvara mogućnost da zvanično prijave manji broj stanova, a ostatak podele kako im odgovara".

Službeno, a biće privatno?
- Indikativno je i da u prvih 100 na rang listi ima čak 30 visokih funkcionera DZ, a da od 18 najviših funkcionera njih devet koristi službene stanove, što znači da imaju rešeno stambeno pitanje. Crnogorski kadrovi su mahom useljeni u beogradskoj Ulici Vojislava Ilića i sada planiraju da svoje službene stanove jednostavno pretvore u privatne, van bilo kakvog konkursa. Od 2000. godine nije bilo ni pomena o dodeli stanova, ali sada hoće da sebi obezbede nekretnine pre referenduma - tvrde u sindikatu. Kako objašnjavaju, zaposleni sa tri člana porodice i 30 godina staža ima 240 bodova, a funkcioner čak 370 .

I pored brojnih pokušaja, Glas juče nije uspeo da dobije komentar iz Administrativne komisije, budući da je predsednik komisije već otputovao na vikend u Crnu Goru, dok su ostali članovi bili ili "van zgrade" ili "na sastanku".

M. D. - A. D. M.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Biznismen Predrag Đorđević i Vladan Batić obelodanili krivičnu prijavu
"Znali za milijarde dolara Beogradske banke, a likvidirali je"
Debata stručnjaka u Medija centru o ostvarivanju medijskih zakona
Milena Dragićević-Šešić, eks rektor Univerziteta umetnosti
Ministar Ilić ne poštuje Zakon o telekomunikacijama (4)
Za više stotina stanova SCG bore se i funkcioneri iz Crne Gore
Čekajući fajront : DRAGOLJUB PETROVIĆ
Više od dve hiljade invalida protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije
Republičkoj direkciji za imovinu do sada je pristiglo 6.500 prijava starih vlasnika
Zdravstveni radnici nezaštićeni, nema rukavica, maski...
  U školama oko 900 mesta za nadarene matematičare, fizičare i lingviste
Privatizacija javnih preduzeća nije odmakla od početka
Svetska banka uskratila pomoć za tržište kapitala