GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milena Dragićević-Šešić, eks rektor Univerziteta umetnosti

Cekić doveden da kontroliše B92

BEOGRAD - Posle oktobarskih promena 2000. godine, Marija Bogdanović, rektor Univerziteta u Beogradu, i ja tražile smo da se Radio Indeks vrati svojim osnivačima, odnosno univerzitetima. Pozvali smo na razgovor Nenada Cekića i Vladimira Cvetkovića. Međutim, Cekić se nije pojavio jer je rekao da je bolestan, a Cvetković je bio veoma neprijatan. Rekao nam je da im ne pada na pamet da vrate Indeks univerzitetima jer je to privatno vlasništvo. Ali treba napomenuti da Radio Indeks nije stvoren da bi zarađivao novac - rekla je za Glas Milena Dragićević Šešić.

Za vreme Miloševićevog režima i Šešeljevog zakona o informisanju, kako ona kaže, univerziteti se nisu mešali u rad Radio Indeksa jer su videli da tako novinari imaju veću slobodu i mogućnost da rade što bolje.

- Ubrzo je Indeks prodat trećoj osobi, ne znamo ni kome, niti za koliko novca. Nedugo posle toga, otišli su svi iz tog radija, a da nismo videli dokumenta o privatizaciji, niti su nas išta pitali. Sve što su univerziteti mogli da urade u to vreme, bilo je da se ne mešaju. Smatram da je privatizacija bila jedino moguće rešenje da bi radio opstao u vreme Miloševića, ali smetalo nam je to što, posle promena, nije vraćen onome ko je bio pravi vlasnik. Univerzitet u Beogradu nije hteo da vodi spor, tako da je odustao i Univerzitet umetnosti - objašnjava ona.

Šešićeva je istakla da joj je u razgovoru sa nekim ministrima u bivšoj Vladi Srbije rečeno da je imenovanje bivših članova radio Indeksa u Radiodifuznu agenciju "bilo neminovno kako bi se kontrolisao Radio B92, koji je uvek kritički nastrojen prema Vladi Srbije".

- Smatrali su da će Cekić uspeti da drži B92 pod kontrolom. Meni je najmanje bilo simpatično kada su se povukla dva člana RRA, pa je izlobirano da Univerzitet u Beogradu povuče svoj prethodni predlog i drugi put predloži Svetozara Stojanovića. Nije primerno da ljudi koji dolaze iz iste ideološko-političke opcije, u ovom slučaju Radio Indeksa, primenjuju zakon. Duh zakona ovde nije poštovan - zaključila je Milena Dragićević-Šešić.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Biznismen Predrag Đorđević i Vladan Batić obelodanili krivičnu prijavu
"Znali za milijarde dolara Beogradske banke, a likvidirali je"
Debata stručnjaka u Medija centru o ostvarivanju medijskih zakona
Milena Dragićević-Šešić, eks rektor Univerziteta umetnosti
Ministar Ilić ne poštuje Zakon o telekomunikacijama (4)
Za više stotina stanova SCG bore se i funkcioneri iz Crne Gore
Čekajući fajront : DRAGOLJUB PETROVIĆ
Više od dve hiljade invalida protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije
Republičkoj direkciji za imovinu do sada je pristiglo 6.500 prijava starih vlasnika
Zdravstveni radnici nezaštićeni, nema rukavica, maski...
  U školama oko 900 mesta za nadarene matematičare, fizičare i lingviste
Privatizacija javnih preduzeća nije odmakla od početka
Svetska banka uskratila pomoć za tržište kapitala