GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Debata stručnjaka u Medija centru o ostvarivanju medijskih zakona

Vlast ignoriše evropske standarde

Vodinelić: BK TV naglo ugašena
Lazarević: Sud će reći kakva je odluka Saveta
Janjić: Mediji katastrofalno krše zakon

BEOGRAD - U Medija centru juče je održan skup medijskih stručnjaka i profesionalaca na temu ostvarivanja zakona u oblasti medija, a u organizaciji Centra za podršku demokratskim inicijativama i Fondacije Konrad Adenauer.

- Trogodišnje odlaganje sprovođenja Zakona o radiodifuziji i njegove kasnije izmene pokazuju da vlasti posle 5. oktobra nikada nisu istinski prihvatile primenu evropskih standarda u medijskoj sferi. Kasnijim izmenama zakona, posebno delova koji se odnose na izbor i mandat članova Saveta RRA, pojačan je uticaj vlasti na izbor tog tela - ocenio je profesor Rade Veljanovski.

On je dodao da je mnogo spominjana odluka o privremenoj zabrani emitovanja BK televiziji bila doneta po zakonu, ali da je način na koji je to učinjeno bio loš. Mnogi se, pak, nisu složili sa njim.

- Problem oko gašenja BK TV je taj što nije poštovana postepenost kazni. Prema zakonu, prvo ide opomena, zatim upozorenje, pa privremeno oduzimanje dozvole za emitovanje i, tek na kraju, trajno gašenje televizije. BK TV je dobila upozorenje zbog toga što je favorizovala predsedničkog kandidata Bogoljuba Karića, a dozvola joj je oduzeta na 30 dana zbog neslaganja sa odlukama Radiodifuznog saveta. Samo ponavljanje iste greške moglo je dovesti do privremenog oduzimanja dozvole za emitovanje - tvrdi doktor Vladimir Vodinelić.

Aleksandar Lazarević, predsednik Odbora za kulturu i medije Skupštine Srbije, ocenio je da nije tačna teza kako je vlast izabrala članove Saveta RRA.
- Predlagači članova Saveta bili su šarenoliki, verovatno najšarenolikiji u celoj Evropi. Osnovna želja je bila da se postigne njihova nesmenjivost i finansijska nezavisnost. Da li je odluka Saveta bila ispravna ili ne, videće se na sudu. Jedno je sigurno, uvek će biti pokušaja vlasti i medijskih tajkuna da utiču na medije - objasnio je on.

Dragan Janjić ocenio je da je kao specijalni izvestilac za štampu Medija centra stekao utisak o katastrofalnom nepoštovanju zakona o medijima.
- Sva pravila su kršena, od govora mržnje do objavljivanja punih imena i prezimena. Nije dovoljan samo precizan zakon, moraju postojati instrumenti i volja javnosti da se poštuju prava manjina - dodao je on.

A. I.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Biznismen Predrag Đorđević i Vladan Batić obelodanili krivičnu prijavu
"Znali za milijarde dolara Beogradske banke, a likvidirali je"
Debata stručnjaka u Medija centru o ostvarivanju medijskih zakona
Milena Dragićević-Šešić, eks rektor Univerziteta umetnosti
Ministar Ilić ne poštuje Zakon o telekomunikacijama (4)
Za više stotina stanova SCG bore se i funkcioneri iz Crne Gore
Čekajući fajront : DRAGOLJUB PETROVIĆ
Više od dve hiljade invalida protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije
Republičkoj direkciji za imovinu do sada je pristiglo 6.500 prijava starih vlasnika
Zdravstveni radnici nezaštićeni, nema rukavica, maski...
  U školama oko 900 mesta za nadarene matematičare, fizičare i lingviste
Privatizacija javnih preduzeća nije odmakla od početka
Svetska banka uskratila pomoć za tržište kapitala