GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Druga tačka krivične prijave Predraga Đorđevića obuhvatila Miroljuba Labusa, Mlađana Dinkića i Vesnu Džinić

"Znali za milijarde dolara Beogradske banke, a likvidirali je"

Osim Mlađana Dinkića, koga je Predrag Đorđević u krivičnoj prijavi podnetoj 17. februara okarakterisao kao glavnog krivca za nevraćanje milijardi dolara Srbije iznetih na Kipar, nalaze se i Miroljub Labus, Vesna Džinić, pomoćnik ministra finansija, Dušan Lalić, direktor Direkcije za pravne i zakonodavne poslove Narodne banke Srbije, zatim Nikola Živanović, nekadašnji v. d. predsednika Beogradske banke, Mladen Spasić, šef SBPOK-a i Mira Erić Jović, viceguverner NBS.

U drugoj tački krivične prijave, naglašava Đorđević, nalaze se Miroljub Labus, Mlađan Dinkić i Vesna Džinić, i to:

- Labus kao predsednik Saveta Agencije za osiguranje depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka, Dinkić, kao član tog Saveta, i Vesna Džinić u svojstvu direktora navedene Agencije imali su informaciju da je na računima nelegalnih of-šor firmi (Antedžol Trade Ltd, Bronjncourt Enterprises Ltd, Gabcom Marketing Ltd, Hillasay Marketing Ltd, Lamoral Trading Ltd, Southmed Holdings Ltd, Vericon Management Ltd, Vantervest Overseas Ltd...), a koje su poslovale pod kontrolom Beogradske banke d.d. COBU iz Nikozije, bilo na raspolaganju više milijardi dolara. Taj novac je zapravo pripadao, kao plasman, u velikom delu Beogradskoj banci, manje Jugobanci, Beobanci i Invest banci - tvrdi u krivičnoj prijavi Đorđević i ističe da za sve ovo ima materijalne dokaze, koje će uskoro prezentovati javnosti.

Labus, Dinkić i Džinićeva su, dodaje on, 3. januara 2002. godine doneli odluku o likvidaciji navedene četiri banke, a da prethodno nisu preduzeli sve radnje koje su bili dužni po zakonu da urade radi obezbeđenja potraživanja i vraćanja novca koji se bez pravnog osnova nalazio u inostranstvu na računu Beogradske banke na Kipru, kao posebnog pravnog lica i of-šor kompanija koje je otvorila ta banka.

- Na taj način omogućili su protivpravnu imovinsku korist nepoznatim firmama i fizičkim licima na čije su račune novčana sredstva prebačena sa računa navedenih of-šor firmi. Dakle, kao odgovorna lica u instituciji koja vrši privrednu delatnost u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za druga lica, Labus, Dinkić i Džinićeva su prikrili činjenice i neistinito prikazali stanje i kretanje novca, kao i rezultate poslovanja, na osnovu čega je nastala velika šteta. Iskorištavanjem svog službenog položaja, oni su pribavili korist drugima, odnosno naneli štetu Srbiji. To je krivično delo zloupotrebe ovlašćenja u privredi (član 238, stav 2. Krivičnog zakonika u sticaju s krivičnim delom zloupotrebe službenog položaja iz člana 359, stav 4. u vezi sa stavom 3. i stavom 1. KZS) - navodi Đorđević.

Sutra: Sakriveni bilansi Beogradske banke - filijale na Kipru.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Biznismen Predrag Đorđević i Vladan Batić obelodanili krivičnu prijavu
"Znali za milijarde dolara Beogradske banke, a likvidirali je"
Debata stručnjaka u Medija centru o ostvarivanju medijskih zakona
Milena Dragićević-Šešić, eks rektor Univerziteta umetnosti
Ministar Ilić ne poštuje Zakon o telekomunikacijama (4)
Za više stotina stanova SCG bore se i funkcioneri iz Crne Gore
Čekajući fajront : DRAGOLJUB PETROVIĆ
Više od dve hiljade invalida protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije
Republičkoj direkciji za imovinu do sada je pristiglo 6.500 prijava starih vlasnika
Zdravstveni radnici nezaštićeni, nema rukavica, maski...
  U školama oko 900 mesta za nadarene matematičare, fizičare i lingviste
Privatizacija javnih preduzeća nije odmakla od početka
Svetska banka uskratila pomoć za tržište kapitala