GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Biznismen Predrag Đorđević i Vladan Batić obelodanili krivičnu prijavu

Dinkić omogućio pljačku i kao guverner

Đorđević je otvorio Pandorinu kutiju došavši do informacija o umešanosti tajkuna i članova bivše i sadašnje vlasti u skrivanje i uzimanje odnetih milijardi, rekao je Batić

BEOGRAD - Na Kipru je nestalo više od milijardu i 500 miliona evra srpskog novca. Taj novac sigurno može da bude vraćen građanima Srbije - rekli su Predrag Đorđević, srpski biznismen sa Kipra koji je podneo krivičnu prijavu protiv sedam sadašnjih i bivših funkcionera Srbije povezanih sa strankom G17 plus, i Vladan Batić, predsednik Demohrišćanske stranke Srbije, na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Oni su najavili da će posle 6. juna otkriti kompletnu dokumentaciju i dokaze gde je završio novac i kod kojih ljudi iz Srbije.

- Đorđević otvorio Pandorinu kutiju došavši do informacija o umešanosti tajkuna i članova bivše i sadašnje vlasti u skrivanje i uzimanje odnetih milijardi. Prvi put se Đorđević, koji nije politički angažovan, sada pojavio u domaćoj javnosti - istakao je Batić. Đorđević je dodao da je u javnost izašao radi lične bezbednosti jer je saznao da je krivična prijava koju je podneo 17. februara 2006. godine dospela do Vlade Srbije. - Ni ja ni moj advokat nemamo nikakvu reakciju tužilaštva, niti informaciju o prijavi - rekao je Đorđević.

On, koji je sakupio obiman dokazni materijal, kako je rekao, najvećoj pljački Srbije, prezentovao je medijima mali deo tog materijala. Đorđević je prikazao dokument o tome kako je Narodna banka Jugoslavije nelegalno iznosila novac iz Srbije, zatim kako je nestalo 245 miliona maraka Fonda za razvoj Srbije. Đorđević je takođe pokazao dokument o plaćanju avansa za jahtu Marka Miloševića sa računa nelegalno osnovane firme Beogradske banke Braunkort, kao i kako su pojedini beogradski bankari podizali novac u kešu sa računa "fantomskih kompanija". Đorđević je ukratko i objasnio tehnologiju prenosa srpskog novca na Kipar. - Novac, umesto da je bio na računima beogradskih banaka, slat je na račune fantomskih kompanija, osnivanih od 1992. do 1995. godine, koje su se vodile na imena žena koje o tome ništa nisu znale - naglasio je Đorđević.

Batić je dodao da je reč Radmili Budišin i LJiljani Radenković, koje će pozvati da kažu istinu. - Više od 10 milijardi maraka pronevereno je preko računa kompanija koje otvorene na ime Budišinove i Radenkovićeve, ali i drugih osoba. Beogradskoj banci u Nikoziji oduzeta je licenca i pokrenut stečajni postupak još 2000. godine, ali banka do danas nije likvidirana jer ima preko 50 miliona dolara na svojim računima - naglasio je lider DHSS. Batić je objasnio da je kompanija Đorđevića za vreme sankcija pretrpela veliku materijalnu štetu i da je zbog toga pokrenuo postupak na kiparskom sudu u Nikoziji. Na suđenju Đorđevića protiv Popular banke, sada Laiki, dodao je Batić, pristao sam da svedočim, a ročište će biti održano 6. juna.

"Zahvaljujući Karli del Ponte došao sam do dokumenata o parama sa Kipra koje sam predao tužilaštvu 19. 2. 2003. godine, a potom i 2004. Postupak do sada nije pokrenut. Dinkić je omogućio da ti podaci budu zataškani. On je, takođe, omogućio da se skidanje novca sa računa fantomskih firmi nesmetano odvija čak i nekoliko godina po postavljenju na mesto guvernera NBJ - naglasio je Batić.

Đorđević se nadovezao tvrdnjom da su potpuno netačne izjave Dinkića da novac sa Kipra ne može biti vraćen u Srbiju zato što se nalazi u 52 države. On je zaključio da se novac otet od Jevreja za vreme Holokausta i dalje vraća od švajcarskih banaka.

I. V.


vesti po rubrikama

^društvo i ekonomija

Biznismen Predrag Đorđević i Vladan Batić obelodanili krivičnu prijavu
"Znali za milijarde dolara Beogradske banke, a likvidirali je"
Debata stručnjaka u Medija centru o ostvarivanju medijskih zakona
Milena Dragićević-Šešić, eks rektor Univerziteta umetnosti
Ministar Ilić ne poštuje Zakon o telekomunikacijama (4)
Za više stotina stanova SCG bore se i funkcioneri iz Crne Gore
Čekajući fajront : DRAGOLJUB PETROVIĆ
Više od dve hiljade invalida protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije
Republičkoj direkciji za imovinu do sada je pristiglo 6.500 prijava starih vlasnika
Zdravstveni radnici nezaštićeni, nema rukavica, maski...
  U školama oko 900 mesta za nadarene matematičare, fizičare i lingviste
Privatizacija javnih preduzeća nije odmakla od početka
Svetska banka uskratila pomoć za tržište kapitala