GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Volonterski kampovi već godinama okupljaju hiljade mladih

Svetski putnici za male pare

Svi koji žele da upoznaju običaje drugih naroda, steknu nove prijatelje, a nemaju "debeo novčanik" sa mladim istraživačima obilaze svet

"To što nemaš debeo novčanik, pasoš i bogate rođake u inostranstvu, ne znači da i ovo leto treba da sediš kod kuće i ogovaraš one koji su otputovali" - ovako glasi poziv koji "Mladi istraživači Srbije" upućuju svima koji bi da za male pare sebi obezbede nezaboravno letovanje. Jedini uslovi su da imate više od 18 godina, elementarno poznajete engleski ili jezik zemlje u koju putujete, imate želju da upoznate običaje i kulturu drugih naroda i steknete nove prijatelje. Naime, "istraživači" u saradnji sa "Volonterskim servisom Srbije" nude mogućnost boravka u jednom od blizu 3.000 volonterskih kampova koji se organizuju u 85 zemalja sveta.

Vize obično nisu problem
- Kamp se obično bira zavisno od zemlje ili govornog područja. Radi se bez nadoknade, ali su obezbeđeni smeštaj i ishrana. Jedini troškovi koje kamperi snose su putni i za dobijanje vize - kaže Bojan Beronja iz "Mladih istraživača Srbije" i dodaje da im se kamperi mogu obratiti za savete u vezi izbora najpovoljnijeg prevoza.

Oni koji žele da putuju najpre uplaćuju 3.300 dinara kao članarinu u "istraživačima", izaberu željeni kamp, čekaju potvrdu da su primljeni (mesto u kampu dobijaju oni koji se prvi prijave, a iz iste zemlje u kampu može biti samo dvoje ljudi) i mogu da stanu u red za vizu. Vize obično nisu problem, jer su sve ambasade već upoznate sa volonterskim kampovima. Organizatori, međutim, predlažu da se pre izbora kampa proveri da li se ispunjeni uslovi za dobijanje vize.

Mesta još ima
Prošle godine je iz Srbije u kampove širom sveta otputovalo 585 ljudi, i uglavnom svi se vraćaju sa pozitivnim iskustvima i nezaboravnim uspomenama.
- Imali smo zadatak da napravimo putić u šumi i da preuredimo tenisko igralište. Radili smo tri sata pre podne, zatim pauza uz zajednički ručak, obično nacionalna jela koje smo sami pripremali i ponovo radili po podne, mada je to pre bio odmor nego rad - kaže Jelena Pešaković koja je dve nedelje provela u kampu u Tantonvilu, selu pored Nansija u Francuskoj, i svima preporučuje da se odvaže na kampersku pustolovinu.

Oni koji poslušaju njen predlog moraće da zaborave na udobnost hotelske sobe, jer se obično spava ili u šatorima ili u bungalovima, ali mladima iz Srbije to izgleda ne smeta, jer se za ovogodišnje kampove već prijavilo 466 ljudi. Inače, ovakav "aranžman" uz sve troškove za dvadeset dana u, na primer Francuskoj, iznosi 250 evra. Mesta u kampovima još ima.

A. L.


vesti po rubrikama

^Beograd

Učestali incidenti u vozilima gradskog prevoza između zaposlenih i putnika
Novi direktor PIK "Zemun" napokon zauzeo svoju fotelju
Volonterski kampovi već godinama okupljaju hiljade mladih
Klizišta u naselju Ripanj i dalje aktivna
Od 26. do 28. maja tradicionalna sportska manifestacija
Iz budžeta grada 180 miliona dinara za sanaciju škola
GRADSKE VESTI : Hamlet, premijerno u Jugoslovenskom dramskom
 


     


FastCounter by LinkExchange