GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 11. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prodaje se hladnjača fabrike "Šapčanka" zbog pokvarenih jaja

Posle "zozovače" stiže račun i za mućkove

Sud licitacijom prodaje hladnjaču da nadoknadi štetu firmi "Narcis Popović" jer su zdrava jaja postala mućkovi. Stručnjaci su na vreme upozoravali da nema uslova za njihovo držanje

ŠABAC - Još se nije završilo zamešateljstvo sa fabrikom "Šapčanka" i kamionom punom rakijom poput "zozovače", koja, "ako se pije, može da ubije čoveka", a firmi je ispostavljen još jedan račun za promašaj učinjen posle sklapanja ugovora sa firmom "Narcis Popović" iz Šapca.

Kada je kamion natovaren sa rakijom iz "Šapčanke" krenuo ka Goloj Glavi, gde je trebao da odnese firmi "Mićić kop" 2.000 litara rakije na ime duga od oko 50.000 miliona dinara, vozač je svratio u obližnju prodavnicu i sasvim slučajno izbegnuto je trovanje širih razmera.

Saobraćajni policajci su zaustavili kamion i posle uvida u otpremnicu, zaključili su da je natovaren sa 2.000 litara više rakije nego što u njoj piše. Tržišna inspekcija je izašla na lice mesta, a poljoprivredna, posle detaljne analize sadržaja, konstatovala da je procenat alkohola umesto 96, imao nivo od 86 procenata. Ako bi ga neko pio, doživeo bi trovanje, slično onom koje izazvala pre nekoliko godina niška "zozovača".

O svemu je obaveštena policija, a inspektori za privredni kriminal, kako nezvanično saznajemo, rasvetljavaju odgovornost rukovodilaca za ovaj slučaj.

Direktor Zoran Despotović kaže da je cela priča naduvana i da je reč o metil alkoholu koji je kupljen još 1992. godine za proizvodnju "viljamovke". Kako objašnjava, sve količine nisu potrošene, a firma "Mićić kop" se ne bavi flaširanjem alkohola već ga koristi za dalju preradu.

Dugogodišnji predsednik sindikata i član Nadzornog odbora "Šapčanke" Milorad Graovčević kaže da su promašaji rukovodilaca koji su se smanjivali u ovoj, nekada uglednoj fabrici, doveli do toga da se ona danas rasprodaje na sudu, zbog neizmirenih obaveza i dugova koji postoje.

- U ponedeljak je zakazana licitacija na kojoj je sud trebao da proda hladnjaču. Iako je početna cena bila samo 206 miliona dinara, niko se nije javio, a onda će se prodati budzašto neposrednom pogodbom. Naš tadašnji direktor Zoran Tešić je sklopio ugovor sa firmom "Narcis Popović" o skladištenju jaja u hladnjači. Radim godinama na održavanju kao električar i dobro poznajem šta hladnjača može. Upozorio sam direktora, a i tadašnji tehnolog je to potvrdio da je tako nešto nemoguće, jer hladnjača može da čuva voće i povrće, ali ne i jaja. Obavestio sam i tadašnju predsednicu upravnog odbora Ružicu Šuković, pravnicu, da je ugovor štetan po nas i da ne možemo ispuniti uslove. Jaja su se pokvarila, firma nas je tužila da platimo štetu. Sud je doneo presudu kojom nas obavezuje da isplatimo 50 miliona dinara štete. Dug je u međuvremenu otkupila firma MB "Farmakom" i sada je došlo izvršenje - tvrdi Graovčević.

On ističe da su radnici tužili firmu zbog neisplaćenih dugova za plate i poreze na zarade. Ukupna dugovanja su 50 miliona dinara radnicima. Sudske presude su postale izvršne i sud rasprodaje deo po deo, kako bi se namirili dugovi.

- Dok sam radio, video sam da će do ovoga doći. Uzalud smo upozoravali i rukovodioce i nadležne institucije da zaustave propadanje nekada velike firme. Čak sam svojevremeno štrajkovao glađu, ali ništa se nije promenilo - kaže Milorad.

"Šapčanka" je nekada bila jedna od najvažnijih prerađivačkih firmi u Srbiji. U svom sastavu imala je toplu preradu, destileriju, sušaru i hladnjaču. Nova hladnjača je izgrađena 1985. godine i sa 700 tona kapaciteta bila treća u bivšoj Jugoslaviji. Do sada je prodata destilerija i zgrada kod železničke stanice. Nekada je radilo 800 radnika, a sada su ostali portiri i rukovodioci i korov u fabričkom krugu.

Milanka Eraković,Foto: Jugoslav Radojević


vesti po rubrikama

^Srbija

Prodaje se hladnjača fabrike "Šapčanka" zbog pokvarenih jaja
Planina Divčibare među deset turističkih potencijala Srbije
U Beloj Crkvi, kod Krupnja, pokušavaju da ožive muzejski kompleks
Prijava zbog sumnjive privatizacije
Bura u kraljevačkom DS-u, dok se u DSS-u hvataju za guše
U zabitima Gradine seoska škola u sve lošijim uslovima
   
 


     


FastCounter by LinkExchange