GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 10. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Otac vojnika Ratka Jovanovića (19) o smrti svog sina

Sad saznao kako su mu ubili dete

Moja supruga je na TV-u videla snimak momka na tenku u koloni koju teritorijalci zaustavljaju na Brniku ili Dobrom Dolu. Ona je tvrdila da ga je prepoznala i ostala u ubeđenju da je to bio Ratko, priča Savo Jovanović

ČAČAK - Jedan od četrdesetak vojnika ubijenih krajem juna 1991. u Sloveniji, od strane pripadnika slovenačkih teritorijalaca je i devetnaestogodišnji Ratko Jovanović iz Čačka. Otac Savo pokazuje poslednju fotografiju golobradog mladića snimljenu pre njegov odlazak u vojsku. Sliku u uniformi nemaju jer svojima nije stigao da je pošalje.

- Ni obrijao se nijednom nije, a otišao je u vojsku. Poslednji put videli smo ga u Vrhniki, kada je polagao zakletvu. Roditeljima koji su došli iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, tamošnji predsednik opštine je rekao da ne brinemo jer su naša deca među prijateljima. To je bilo u aprilu 1991. Već krajem juna naš sin je bio mrtav - priča otac Savo Jovanović, koji živi sam u delu porodične kuće, pod istim krovom sa starijim sinom, snahom i unucima. Supruga Mira se razbolela odmah po sinovljevoj smrti i ubrzo umrla.

- Vojska nas nikad nije obavestila kako nam je i gde sin stradao. Poslednje njegovo javljanje kući bilo je desetak dana pre smrti kada nam je rekao da ih iz kasarne nikud ne puštaju, čak ni do kapije, priča Jovanović. Otac je uzalud odlazio u Generalštab i čačansku kasarnu. Sam je pokušavao i preko Crvenog krsta da dobije neku konkretnu informaciju iz Slovenije. Jedanaest dana nisu znali šta je sa Ratkom. NJihova strepnja da je ubijen potvrđena je kada su ih opštinski funkcioneri obavestili da će kovčeg sa telom njihovog sina stići na aerodrom Lađevci. Na vojni aerodrom u pitomo mesto uz Moravu stigla su tog dana dva kovčega, sa telima mladića iz Čačka i Mataruške banje, istih godina i iste sudbine.

- Moja supruga je na TV-u videla snimak momka na tenku u koloni koju teritorijalci zaustavljaju na Brniku ili Dobrom Dolu. Na snimku je videla momka kako podignutih ruku silazi sa tenka, na koji slovenački teritorijalci ispaljuju protivtenkovski projektil. Momak pokriva lice rukama i pada pokošen na vozilo u plamenu. Ona je tvrdila da ga je prepoznala i ostala u ubeđenju da je to bio Ratko, priča Savo.

Najtiražniji slovenački list Slovenske novice 1998. je objavio opširan tekst o zločinu koji su počinili pripadnici slovenačke policije 28. juna 1991. godine kod graničnog prelaza Holmec nad najmanje dvojicom zarobljenih vojnika. List je tada naveo da su se borbe za Holmec vodile od 5 ujutro do 11 popodne, kada su se vojnici JNA predali. Izašli su pred teritorijalce podignutih ruku. Autor teksta tada navodi da je ceo događaj sa druge strane granice snimala austrijska ORF uključujući i streljanje zarobljenika.

Otac Savo pretpostavlja da je jedan snimak, koji je tada obišao svet posredstvom te televizije, videla i majka Mira. Za koji dan navršiće se 15 godina od njegovog stradanja, a mi smo tek sada saznali kako su i gde stradali, priča Savo. Krajem prošle nedelje u Zagrebu su predstavljeni novi dokumenti o ovim događajima.Objavljena su svedočenja o zločinima slovenačkih teritorijalaca u Rožnoj dolini kod Nove Gorice u blizini Vrhnike.

U oba slučaja,bez ikakvog povoda ili prethodnog upozorenja napadnuti su golobradi vojnici. U blizini Vrhnike, dok se njihova jedinica kretala prema Brniku, mučki su ubijeni Ratko Jovanović, Ivan Jelić, Domagoj Sotinc, Špiro Panjović i Slobodan Stojković, a kao svedok događaja u kome je bilo više teško ranjenih mladića javio se i Marko Martinović, Hrvat iz Bosanskog Šamca, koji je tada bio teško ranjen.

- Kroz sve godine tuge za stradalim sinom, koji je skoro dečak pozvan u vojsku, mučila me je tajna kako je i gde stradao i ko je pucao u tu decu sa podignutim rukama i istaknutim belim zastavama, kaže Savo Jovanović, koji je juče išao u vojni arhiv da traži odgovor o smrti svog sina.

Olivera Dašić


vesti po rubrikama

^hronika

Tragedija u porodičnoj kući Murića, u planinskom selu Jablanica, kod Rožaja
"Stečajna mafija" dobila društvo u zatvoru
Otac vojnika Ratka Jovanovića (19) o smrti svog sina
Suđenje Stefanu Kariću počinje 18. maja