GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Urbana legenda Nenad Pantić i dalje odsutan sa muzičke scene

Batalio muziku zbog nepravde

Revoltiran maćehinskim odnosom prema otpuštenim radnicima "Jugoremedije" Panta Šiklja Nafta odlučio da se povuče

ZRENJANIN - Urbana legenda Zrenjanina Nenad Pantić, alias Panta Šiklja Nafta, još se drži svog obećanja od pre nekoliko meseci da će se povući iz muzičkog života Srbije sve dok se u ovoj zemlji ne preispitaju društvene vrednosti. Panta je, revoltiran maćehinskim odnosom države prema više od stotinu otpuštenih radnika nekada zrenjaninske, sada niške Fabrike lekova "Jugoremedija", među kojima je i on, odlučio da privremeno batali muziku. Pošto država nije promenila svoj stav, ni Panta nije revidirao svoju odluku.

- Očigledno da je privatizacija pljačka društvene svojine koju su svi građani stvarali pet decenija. Mene bi grizla savest kada bih zabavljao narod jer bih na taj način dozvolio da lakše "proguta" ovo što vlast sada radi - obrazložio je za Glas Panta svoju odluku.

Neće me vreme pregaziti

- Vreme ne može pregaziti moje pesme, bez obzira na to kada su napisane one uvek zvuče sveže i aktuelno. Kao najbolji primer mogu navesti "Baladu o gradskom đubrištu", napisanu davne 1976. godine, čiji stihovi i danas realno odslikavaju našu svakodnevicu - objašnjava Panta.

Skoro tri decenije prisutan je na muzičkoj sceni Srbije, a do sada je snimio tri nezvanična albuma. Poslednji nazvan "Trans mrtvog konja" kompletno je odrađen u studiju Ramba Amadeusa, ali usled nedostatka novca, Panta nije uspeo da ga i zvanično plasira na tržište.

Poznat kao veliki inovator, ovaj profesionalni vozač viljuškara, uspeo je da u rokenrol i džez muziku uvede tikvu kao instrument, a tvorac je i poetskog pravca zvanog "udrilirizam". O kakvoj poeziji je reč, najbolje svedoče stihovi poeme "Proleće dolazi" - "Vrapci cvrkućedu, trave rastedu, sve je radosno, k'o panjovi, nosorozi urlu, a slonovi nemu surlu, pa se ritu i pitu di da metu svoji zubovi kad nemu surlu".

Širu popularnost Panta je stekao 1996. godine kao gost na koncertima Prljavog inspektora Blaže, a u to vreme započinje i saradnju sa "svetskim megacarem" Rambom Amadeusom. Ova potonja saradnja kulminirala je pesmom "Kukuruz za moju dragu", koja se našla na Rambovom albumu "Don't Happy, Be Worry". Nešto kasnije, Rambo je pomogao Panti da snimi treći album, prvobitno nazvan "Mrtav konj pao u nesvest", a kasnije prekršten u "Trans mrtvog konja". Prethodni materijali imenovani su kao "The best of greatest hits" i "Laku noć, jutarnja izmaglico". Uvek sa novim idejama, ostao je upamćen i po koncertu pre tri godine održanom u zrenjaninskom klubu "Stefani". Želeći da parodira na pojavu sve većeg broja dobrotvornih koncerata, koji, smatra on, u suštini nikada nikome nisu pomogli, i Panta je održao jedan nastup takve vrste. Sav prihod od koncerta bio je namenjen njemu i od prikupljenog novca uspeo je da kupi stalak, kabl i komplet žica za gitaru. Uz to, dobio je i nekoliko besplatnih pića.

K. S.


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Žitelji severne pokrajine nastavljaju tradiciju prvomajskih uranaka
Batalio muziku zbog nepravde
Izbor člana Gradskog veća nije objavljen u Službenom listu
Kokičari na novim adresama
Prevoznici iz Vojvodine više ne mogu da čekaju Vladu Srbije
 


     


FastCounter by LinkExchange