GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Žitelji severne pokrajine nastavljaju tradiciju prvomajskih uranaka

Ni poplave ne mogu da pokvare plandovanje

Najveći broj Novosađana i ove godine okupiće se u Kameničkom parku. Zrenjaninci nemaju veliki izbor jer su mnoga izletišta još pod vodom. Pretnju izletnicima predstavljaju krpelji i komarci

Tradicija uranaka, izlazaka u prirodu i ostalih prvomajskih manifestacija širom Vojvodine biće nastavljena i ove godine. Slobodno vreme u ova tri dana najveći broj žitelja Pokrajina provešće izvan svojih domova, u parkovima, na izletištima ili vikendicama. Praznično raspoloženje unekoliko može pokvariti loše vreme, ali najupornije sigurno neće odvratiti od namere da raspale roštilj - jedno od neizbežnih obeležja Prvog maja.

Najveći broj Novosađana, po tradiciji, okuplja se u Kameničkom parku, koji je dovoljno visoko izdignut da ne bi bio poplavljen ni sa rekordnim vodostajem Dunava. Ova oaza zelenila u Sremskoj Kamenici verovatno će biti najposećenije izletište jer su neka popularna "prvomajska" mesta uz samu reku (Kamenjar, Mačkov prud, Ribarsko ostrvo, Begečka jama) i dalje poplavljena.

Ništa bez roštilja

Prvomajske praznike najveći broj Kikinđana provešće u Šumici uz tradicionalni roštilj, nezaobilazne luna-parkove, alvare, tezge načičkane džidžabidžama i svim drugim drangulijama koje čine uobičajen dekor u popularnom gradskom izletištu. Preduzimljive gazde iz Smedereva i Temerina već su pustili u pogon zabavne parkove, pa će i klinci i klinceze dobro da se zabave.
Oni koji ne vole vrevu i decibele od kojih puca glava, prvomajski uranak dočekaće uz bogatu trpezu na takođe popularnim izletištima - kupalištu Plava banja, gde će biti upriličeno takmičenje u kuvanju pasulja, Starom jezeru, Simićevom salašu, uz kanal DTD ili u vikend naseljima nadomak Kikinde.

Za šinobus nema para

Prvi put u istoriji prvomajskog uranka na Paliću izostaće tradicionalni šinobus jer organizatori nisu mogli da prihvate visoku cenu karata i vreme polazaka koje je zahtevala Železnica. Parkinzi su ove godine postavljeni na druge lokacije zbog visokih podzemnih voda. Tako će se vozila parkirati kod auto-kampa, sportskog centra, u Barskoj ulici i u Ulici Ištvana Kizura.
Ako je iz Železnice izostao šinobus nije izostala podrška "Suboticatransa" jer ovo preduzeće će u ponedeljak sve polaske na liniji broj 6 (Palić - Subotica - Palić) saobraćati pojačano. Novina je svakako prodajni deo pored jezera gde će svaki prodavac za tezgom morati da ima fiskalnu kasu bilo da prodaje bezalkoholna pića i pljeskavice ili plastične igračke za decu.

Bogat program

Veliki broj izletnika sigurno će se opredeliti i za Stražilovo, Iriški venac, Letenku, Zmajevac i druga izletišta na Fruškoj gori, a u samom gradu najmasovnija manifestacija priprema se u Limanskom parku. Reč je o celodnevnom koncertu nazvanom "Novosadski zornjak", na kojem će učestvovati bendovi Aleksandar Dujin orkestar, Zbogom Brus Li, Kasablanka, Big sisters, Eksploziv, Starlajt i Skriming braderz bend, a u pauzama između svirki predstavljaće se Egzit, Kulturni centar, Centar za kulturnu animaciju... Cilj manifestacije, prema rečima organizatora, jeste promocija drugačijeg pristupa proslavi Praznika rada i afirmacija urbane kulture.

U sklopu priprema za prvomajske praznike, "Gradsko zelenilo" je pokosilo travu u svim parkovima, ali nije sproveden i hemijski tretman protiv krpelja. Kako su saopštili iz ovog preduzeća, upotreba hemijskih supstanci nije bila moguća jer ima previše vlage. Krpelji će, dakle, biti pretnja izletnicima ove godine, mada je iz "Ciklonizacije" potvrđeno da su ekipe sprovele hemijski tretman protiv na nekim lokalitetima izvan grada (Stražilovo, okolina spomenika na Iriškom vencu). Problema može biti i zbog komaraca kojima sadašnji klimatski uslovi izuzetno pogoduju za razmnožavanje, ali će "Ciklonizacija" pokušati bar donekle popravi stanje zaprašivanjem sa zemlje.

Ugostitelji trljaju ruke

Za razliku od Novosađana, Zrenjaninci neće imati veliki izbor izletišta. Najpoznatija okupljališta, poput vikend naselja kraj Tise i Babatova kod Elemira, pod vodom su, pa žiteljima Zrenjanina preostaje da se zapute do motela "Šumica" ili da roštiljaju u dvorištima.

Turistička organizacija Zrenjanina na ovom izletištu organizuje raznovrstan program, pa će posetioce dočekati štandovi ugostitelja, zabavni parkovi i muzika sa razglasa. Od subote do ponedeljka, od 12 do 17 časova, planirane su i svirke uživo.

Ulaz u motel, kako je najavljeno, biće besplatan sva tri dana, ali će, s obzirom na veliki broj ljudi koji se očekuje, biti zabranjen za automobile.
Ovogodišnjom proslavom 1. maja počinje 116. turistička sezona na Paliću, a masovno okupljanje izletnika za Međunarodni dan rada obeležava se po 23. put.

Organizator proslave je JP "Palić-Ludaš", a po oceni turističkih radnika, ovo je četvrta manifestacija po značaju u Srbiji koja okuplja 100.000 posetilaca svake godine. Ispred Palićkog uranka su Egzit, Dragačevski sabor i Smederevske jeseni. Direktor Dragutin Miljković kaže da će goste na Paliću zabavljati grupa "Legende", a ulaznice za koncert, bez kojih se neće moći na Letnju pozornicu, mogu dobiti u nagradnim igrama na lokalnim TV i radio stanicama.

Za Prvi maj takmičenja organizuju Jedriličarski klub "Palić", veslački, teniski i aeroklub. Ugostiteljski objekti nude bogatu ponudu hrane pića i muzike, gostuju im kolege iz drugih gradova, Zoološki vrt će posetiocima pokazati novog stanara - mladunče lava, a ko voli konje ili jedrilice na vodi moći će da ih iznajmi na sat.

Ekipa Glasa


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Žitelji severne pokrajine nastavljaju tradiciju prvomajskih uranaka
Batalio muziku zbog nepravde
Izbor člana Gradskog veća nije objavljen u Službenom listu
Kokičari na novim adresama
Prevoznici iz Vojvodine više ne mogu da čekaju Vladu Srbije
 


     


FastCounter by LinkExchange