GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Praznik rada idealan je da sredite stan po svojoj meri

Provedite radno 1. maj

Neradni praznični dani i lepo vreme pravi su period za krečenje i osvežavanje izgleda vašeg stana. Zbog toga četku i valjak u ruke, kapu od novina na glavu i na posao.

Popravljanje oštećenja

Ozbiljnije radove počinjemo čišćenjem zidova. Način čišćenja zavisi od stanja u kom se zidovi nalaze. Osnovno je pranje širokom četkom (šajbnom) i vodom, zatim struganje špahtlom ili šmirglom, a ako su zidovi mnogo zaprljani i pranje specijalnim rastvorima. U slučaju da je zidove napala buđ, obavezno je potpuno struganje i premazivanje specijalnim premazima protiv buđi. Rupe i napukline na zidovima ispunjavaju se gipsom. Prvo se napuklina pokvasi, a onda se u nju nanese gips. Potom se gipsani nanos izravna (izgletuje) farbarskom lopaticom (koja se još zove špahtla ili gletarica). Pošto se gips brzo suši i nezgodan je za početnike, može ga zameniti i smesa za španski zid, koja se takođe rastvara sa vodom.

Podloga

Zidovi i tavanica se prvo premazuju akrilnom podlogom, koja učvršćuje stare premaze i sprečava njihovo ljuštenje. Podloga je značajna zbog toga što stari slojevi boje mogu da izazovu propadanje novookrečenih površina, ma koliko da je to novo krečenje urađeno dobro i kvalitetnim materijalima. U zavisnosti od proizvođača, podloga se najčešće razređuje vodom u razmeri jedan prema tri. Podloga se nanosi valjkom ili četkom, a jedan litar pokriva od 10 do 12 kvadratnih metara površine.

Završnica

Pošto su se zidovi osuše posle premazivanja akrilnom podlogom, sledi nanošenje prvog završnog sloja. Završni slojevi se nanose poludisperzivnom bojom, koja se za prvi premaz može razrediti sa najviše 25 odsto vode. Pošto se poludisperzija razredi vodom, poželjno je da se procedi (najbolje kroz najlonsku čarapu), da bi se izbegle gromuljice koje se često stvaraju. Kako plafon najčešće ostaje beo, poludisperzija se prvo nanosi na njega. Najlakši način krečenja je valjkom, ali se mogu koristiti i široke četke ili mašina za špricanje. Prvo se četkom ofarbaju uglovi, pazeći da ne prelazimo puno na zidove. Potom sledi nanošenje boje valjkom. Posebnu pažnju treba obratiti na to da valjak ne bude previše natopljen bojom, kako bi se izbeglo preterano kapanje. Plafon bi trebalo podeliti u zamišljene kvadratne površine na koje se boja nanosi ukrštanjem u obliku latiničnog slova duplo V, prvo u jednom, a potom u suprotnom smeru. Da bi se posle sušenja izbeglo pojavljivanje linija putanje valjka, plafon se boji u smeru ka prozoru koji je izvor svetlosti. Za bojenje zidova se primenjuje ista tehnika kao i za tavanicu.

Ako želimo zidove u boji, u poludisperziju umešamo toner odgovarajuće boje, sve dok ne dobijemo željenu nijansu. Intenzivna boja se ne može dobiti mešanjem sa tonerom, već postoje posebni poludisperzivni premazi u boji. U zavisnosti od proizvođača, jedan litar boje za zidove prekriva pet do 10 kvadratnih metara površine, pa se na osnovu toga izračuna potrebna količina materijala. Poludisperziji je potrebno oko šest sati da se osuši pri prosečnoj temperaturi od 25 stepeni. Pošto je prvi naneseni sloj u potpunosti suv, nanosi se drugi sloj boje. Tehnika nanošenja drugog sloja je ista, samo što se poludisperzija ovaj put može razrediti sa najviše 15 odsto vode.

N. Čolić


vesti po rubrikama

^slobodno vreme

Praznični horoskop
Ako ste već rešili da praznik provedete u prirodi, ne zaboravite na insekte
Praznik rada idealan je da sredite stan po svojoj meri