GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ronald Bigs - mozak "velike pljačke voza" nada se pomilovanju

Ronald Bigs, "mozak" legendarne "velike pljačke voza" iz šezdesetih godina prošlog veka, nada se da će, zbog skandala sa više od 1.000 puštenih stranaca kriminalaca, njegova molba za pomilovanje biti pozitivno rešena.
Bigsov advokat Đovani di Stefano, poznat po tome što je branio i Sadama Huseina i Slobodana Miloševića, rešio je da iskoristi priliku kada se u Britaniji podigla velika buka jer je od 1999. iz britanskih zatvora pušteno 1.023 stranih državljana osuđenih za ubistva, silovanja i pedofiliju, podseća Rojters, a prenosi Tanjug.

"Zadržavanje Bigsa u zatvoru ne može se opravdati eventualnim nezadovoljstvom javnog mnjenja jer je MUP oslobodio više od 1.000 stranaca koji su počinili mnogo opasnije zločine od njega", izjavio je Di Stefano.
On je dodao da, za razliku od puštenih stranaca kriminalaca, 78-godišnji Bigs ne predstavlja nikakvu javnu pretnju, pogotovo što je prikovan za postelju i jedva govori.

Bigs je sa 11 saučesnika 1963. iz poštanskog voza Glazgov -London ukrao 2,6 miliona funti, koje bi danas vredele oko 30 miliona. Uhapšen je sledeće godine, ali je iz zatvora pobegao posle 15 meseci.
Prvo je boravio u Australiji, odakle je otišao u Brazil, gde je živeo životom plejboja. Britanskoj policiji se predao 2001. posle 36 godina provedenih u bekstvu i sad izdržava 30-godišnju kaznu u zatvoru Belmarš u predgrađu Londona.

Prethodni zahtev za Bigsovo pomilovanje Di Stefano je napisao prošlog oktobra, ali je bio odbijen. Sada se nada da će molba biti prihvaćena jer smatra da bi bila tragedija da se dopusti da Bigs umre u zatvoru dok se opasni kriminalci slobodno šetaju Engleskom.


vesti po rubrikama

^svet

"Pad" kontratužbe protiv BiH je veleizdaja
Tuđman od provizije za gas zaradio milijardu dolara
Ronald Bigs - mozak "velike pljačke voza" nada se pomilovanju
Više od 14.600 poginulih u napadima 2005. godine
 


     


FastCounter by LinkExchange