GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tuđman od provizije za gas zaradio milijardu dolara

Hrvatski državni vrh, s predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu, opljačkao je Hrvatsku preko velikih provizija u isporuci gasa za milijarde dolara, tvrdi splitski nedeljnik Feral tribjun, a prenosi Tanjug.
List je naveo da je s malverzacijama u isporukama gasa, ali i novcem emigranata, tokom devedesetih godina prošlog veka upoznato i austrijsko sudstvo.

Inženjer Krunoslav Vitanović, sudski veštak i vrhunski stručnjak za energetiku, avgusta 2003. poslao je austrijskoj ambasadi u Hrvatskoj pismo u kojem optužuje nekadašnje čelne ljude hrvatske države za kriminal enormnih razmera.
On je naveo da je hrvatski državni vrh 1996. italijanskoj energetskoj kompaniji AGIP odobrio isporuku hrvatskog gasa na osnovu ugovora koji je hrvatsku privredu oštetio za "impresivnih 1,6 milijardi dolara".

Pismo je iz ambasade u Zagrebu, 19. septembra 2003, telefaksom poslato MIP-u Austrije koje je slučaj odmah prosledilo državnom sudstvu. Ono je je te tvrdnje dodalo dosijeu koji već od ranije postoji u Austriji, u sudu u Klagenfurtu.
U tom dosijeu prikupljeni su podaci o zloupotrebama novca koji je tokom devedesetih godina prošlog veka prikupljala hrvatska emigracija za potrebe odbrane i samostalnosti Hrvatske, a koji je najčešće završavao u džepovima novopečenih hrvatskih funkcionera. Naslov dokumenta je "Kaznena stvar protiv Hrvoja Šarinića i drugih radi zlodela prevare, a zbog sticanja zarade i učešća u kriminalnoj organizaciji".

Hrvatska je 1996. odobrila isporuku domaćeg gasa Italijanima za narednih 25 godina, uz minimalnu rentu od šest američkih centi za kubni metar, dok je, istovremeno, iz Rusije uvozila gas po ceni od 15 centi po kubnom metru. Cena ruskog gasa sada je između 22 i 25 centi. Zbog vrlo povoljnog poslovnog poteza, AGIP je odlučio da hrvatskoj strani isplati novčanu "nagradu", za koju Vitanović navodi da je iznosila četiri milijarde američkih dolara.
Prema Vitanoviću, jedna milijarda pripala je Šariniću, koji je tada bio šef Tuđmanovog kabineta, jedna samom Tuđmanu, a jedna je podeljena između tadašnjeg generalnog direktora INA Andrije Kojakovića i premijera Zlatka Mateše.

Četvrta milijarda je raspoređena "sitnim ribama", čija imena nije naveo, ali je od Austrijanaca tražio da ne otkrivaju njegov identitet "jer bi to moglo da ga košta glave".
Osim što je radio kao sudski veštak, on je posle Drugog svetskog rata radio i kao graditelj brana na hidroelektranama, a ljudi koji su ga poznavali kažu da je bio pravedan i pošten.
Četiri meseca pošto je poslao pismo, decembra 2003, Vitanović je umro, a njegovo pismo godinama stoji u Austriji.


vesti po rubrikama

^svet

"Pad" kontratužbe protiv BiH je veleizdaja
Tuđman od provizije za gas zaradio milijardu dolara
Ronald Bigs - mozak "velike pljačke voza" nada se pomilovanju
Više od 14.600 poginulih u napadima 2005. godine
 


     


FastCounter by LinkExchange