GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kragujevac ove godine bez velike prvomajske proslave

Nema više ni za kačamak i vruću

KRAGUJEVAC- Prvomajskih radosti, uranaka, kačamaka, vruće rakije i loptanja po proplancima u Kragujevcu ove godine neće biti. Godinama se u radničkom Kragujevcu, kraj Titove etnokuće u Šumaricama ložio kazan, igralo i pevalo do zore. Kuća je izgorela, a nove vlasti praznik proglasile komunističkim, iako ga u svetu, pa i gde-gde u Srbiji još slave. Izgleda da para za kačamak i vruću rakiju više nema. Od pre nekoliko godina, Kragujevac umesto prvomajskog, organizuje Đurđevdanski uranak. Tako i ove, na Dan grada, kraj jezera u Šumaricama, ranoranioce čeka tradicionalni etnoprogram, šumadijska igranka i posluženje.

Prvi maj će, kako stvari stoje, na simboličan način, obeležiti samo Sindikat Fabrike automobila. Zoran Mihajlović, prvi čovek Sindikata "Zastave" kaže da će njihovi aktivisti tog dana deliti letke kod Muzeja i u Pešačkoj zoni. Poruka je upućena svim zaposlenim Kragujevčanima, kao podsećanje na njihova radnička i ljudska prava.
-Neće biti rakije ni kačamaka, već ćemo praznik zaposlenih obeležiti na jednostavan način- kaže Mihajlović.

Ni u parku u Ilinoj vodi nema nikakvog programa za Prvi maj. Slađan Rakić kaže da je Mesna zajednica organizatorima prošlogodišnjeg uranka ostala dužna.
- Nisu nam dali ni dinar ravno godinu dana. Skupština grada im je uplatila te pare, ali su ih oni potrošili na druge stvari, tako da ove godine od uranka nema ništa- kaže Rakić.

Onima koji imaju, a i navikli su da se za praznike omrse, verovatno će raspaliti vatru i okrenuti nešto na ražnju. Tradicije radi.

O. J.


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Lila uzela meru i Đuzi i Lanetu
Slavista dr Peter Gerlinghof počasni građanin Kragujevca
Poslenici kulture u Despotovcu negoduju zbog gašenja festivala
Skupština prekinuta juče ujutro pošto je pozlilo ombudsmanu
Kragujevac ove godine bez velike prvomajske proslave
U Palanci se još priča o samoubistvu na Kudreču
   


     


FastCounter by LinkExchange