GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poslenici kulture u Despotovcu negoduju zbog gašenja festivala

Bez "Slova ljubve" nema srpstva

Čuveni Međunarodni festival se već drugu godinu ne održava, a dok jedni optužuju vlast da nema sluha za kulturu, oni se brane da para nema ni za preče stvari

DESPOTOVAC- Međunarodni festival poezije "Slovo ljubve", osnovan 1993. godine u Despotovcu, ne održava se već dve godine. Poslenici kulture negoduju što je zamro festival koji je dostojno nosio ime po čuvenoj poslanici Despota Stefana Lazarevića i prvoj himni svetovnoj ljubavi u srpskoj srednjovekovnoj poeziji.

- Festival je osnovan u najtežim godinama za Srbiju i bio je svojevrstan izraz duhovne snage ovog naroda. Despot Stefan nije uzalud rekao da Srbija može da vaskrsne samo kroz svoju duhovnu snagu. Učešće stotinak eminentnih domaćih i inostranih pesnika davalo je nadu da će da preraste u jedan od najprestižnijih festivala u Srbiji- kaže Slavoljub Vulić, predsednik Upravnog odbora Centra za kulturu u Despotovcu.

Opština tužila državu

Predsednik opštine Despotovac Miroslav Pavković kaže da je grad nedavno podneo tužbu protiv države jer nije preduzela prinudnu naplatu poreza od velikih firmi.
- Država ima inspektore koji kontrolišu svaki sto u kafiću da li je izdao fiskalni račun i za 15 dinara, a ne može da natera firme da plate porez- čudi se Pavković.

Osim nastupa književnika, koji su nagrađivani "Krunom Despota Stefana" i plaketom "Pero resavske škole", uz novčane nagrade, trodnevni festival pratile su izložbe, pozorišne predstave i druga kulturna događanja.

- Festival je posle raspada velike Jugoslavije zamenio "Struške večeri poezije". Dok su Radoslav Račić, ondašnji predsednik Skupštine opštine i Slavoljub Vulić, ondašnji direktor Centra za kulturu, organizovali festival, sve je bilo dobro. Kasnije je festival počeo da se razvodnjava, da postaje buvljak, da bi se na kraju i ugasio - negoduje Dragoljub Jevremović, prvi dobitnik nagrade "Resavsko pero" za knjigu "Anđeo sa ružom u duši".

Jevremović zbog toga krivi aktuelnu vlast.
- Miroslav Pavković, predsednik opštine, sve je upropastio. Na vlast je došao čovek koji nema blage veze s kulturom, ni da je Despot Stefan bio jedan od najvećih pesnika u ondašnjoj Evropi, da je sazidao Manasiju i osnovao Resavsku školu - negoduje Jevremović.

Pavković, pak, tvrdi da festival nije ugašen i da bi bilo šarlatanski da pozove pesnike jer opština nema para.
- Država nam je ukinula 50 odsto budžeta jer dve godine ne dobijamo porez na lična primanja javnih preduzeća. Biblioteci ne možemo da platimo ni struju i telefon - kaže Pavković.

Z. Gligorijević


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Lila uzela meru i Đuzi i Lanetu
Slavista dr Peter Gerlinghof počasni građanin Kragujevca
Poslenici kulture u Despotovcu negoduju zbog gašenja festivala
Skupština prekinuta juče ujutro pošto je pozlilo ombudsmanu
Kragujevac ove godine bez velike prvomajske proslave
U Palanci se još priča o samoubistvu na Kudreču
   


     


FastCounter by LinkExchange