GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Slavista dr Peter Gerlinghof počasni građanin Kragujevca

KRAGUJEVAC - Doktor Peter Gerlinghof iz Zanterhauzena iz Nemačke za Dan grada Kragujevca, 6. maja, zvanično će biti proglašen počasnim građaninom Kragujevca. Odbornici Skupštine prihvatili su na poslednjoj sednici da se dr Gerlinghofu za izuzetan i višegodišnji doprinos afirmaciji Kragujevca dodeli zvanje počasnog građanina Kragujevca. Dr Peter Gerlinghof, slavista, mirovnjak, inicijator i lider Srpsko-nemačkog susreta u Berlinu, od 1991. godine nastoji da promeni jednostranu sliku o Srbima, izgrađenu u Nemačkoj medijskim ratom pokrenutim raspadom bivše Jugoslavije.

Gerlinghof je izdavač prve knjige na nemačkom jeziku o fašističkom zločinu u Kragujevcu izvršenom 21. oktobra 1941. godine. Autor je više otvorenih pisama javnog negodovanja i upozorenja nemačkom saveznom kancelaru, Haškom sudu i papi, zbog jednostranog i pristrasnog odnosa prema Srbima i Srbiji. Organizator je i domaćin Dana Kragujevca u Berlinu, u okviru kojih je predstavljena knjiga o streljanju u Kragujevcu, dvojezično odigran dramski prikaz o tom događaju, čiji je scenario napisao sam Gerlinghof, a održano je niz drugih manifestacija.

Pre godinu i po dr Gerlinghof poklonio je gradu Kragujevcu dve stotine ruža. Ruže su u dve boje, bele i crvene i potiču iz "Rozeuma", botaničke bašte njegovog rodnog mesta u kojoj se gaji 8.500 vrsta ruža. Ruže su posađene u parku Muzeja "21. oktobar" na humkama streljanih rodoljuba.

- Gerlingghof je biser koga treba da čuvamo - izjavila je za Glas Dobrila Desivojević, direktor gradskog "Zelenila", citirajući reči našeg konzula u Nemačkoj. Očekuje se da će dr Gerlinghof doći na proslavu dana šumadijske prestonice.

B. K.


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Lila uzela meru i Đuzi i Lanetu
Slavista dr Peter Gerlinghof počasni građanin Kragujevca
Poslenici kulture u Despotovcu negoduju zbog gašenja festivala
Skupština prekinuta juče ujutro pošto je pozlilo ombudsmanu
Kragujevac ove godine bez velike prvomajske proslave
U Palanci se još priča o samoubistvu na Kudreču
   


     


FastCounter by LinkExchange