GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iza kulisa kruševačkog pozorišta, koje ovih dana proslavlja svoj šezdeseti rođendan

Lila uzela meru i Đuzi i Lanetu

Sa 33 godine, koliko se brine o kostimima glumaca u teatru, Milosava Đorđević, obukla gotovo sve zvezde našeg glumišta

KRUŠEVAC - Kruševljanka Milosava-Lila Đurđević u Kruševačkom pozorištu radi pune 33 godine. Iako nije glumica, možda ni svi njeni sugrađani ne znaju da bez nje ne bilo ni predstava. Ona je kreator svih kostima u kojima su nastupali glumci ovog pozorišta, koje ovih dana proslavlja šezdeseti rođendan. Kruševački teatar izrodio je mnoge zvezde našeg glumišta, ali su za njihov uspeh delimično zaslužni i šminkeri, dekorateri, majstor svetla, sufler, pa i Lila.

Za nju nema odmora, a ni bolovanja. Iako je prehlađena, pune su joj ruke posla.
- Kod nas nema bolovanja, svaka predstava mora da se spasava, pa i glumci kad su u bolnici moraju da napuste krevet i dođu - kaže Lila.

Maraton za jubilej

Proslava jubileja kruševačkog teatra počinje 2. maja izložbama cveća, plakata i fotografija, a pratiće ih koncerti i predstave "Teatar čudesa", "Derviš i smrt", "Crvenkapa i zbunjeni vuk", "Mala trilogija smrti", "Šuma"...

U pozorište je uveo, otkriva glumac i reditelj Momir Bradić.
- On me je sa 17 godina bacio u vatru i postavio na odgovorno mesto. Zadužena sam za garderobu, a često sam radila i poslove koji nisu moji. Prvo odelo skrojila sam i sašila za Macu Dinulović u predstavi "Hamlet iz Mrduše Donje", a onda za Mihajla Vitorovića u "Pigmalionu"," Crnoj dami" i drugim predstavama. Krojila sam i šila kostime za Milenu Dravić i Jelicu Popović i sve druge, koji su glumili sa njima, za Mimu Karadžića, Laneta Gutovića, Vojina Ćetkovića, Nebojšu Dugalića, Vlastimira-Đuzu Stojiljkovića, Cigu Jeremića, za Jovana-Batu Putnika, Momira i Nebojšu Bradića, koji su i najvažniji u celoj ovoj priči- kaže Milosava.

Pomagala je i šila kostime i čuvenim rediteljima Jagošu Markoviću, Milanu Karadžiću i mnogim drugim njihovim kolegama. Kaže da je opremila više od 150 predstava.
- Nikada neću moći da zaboravim "Ćelavu pevačicu". Ona mi je najteže pala, iako su kostimi laki za izradu. Ali, tako je to kad je saradnik bio težak. Ima, znate, glumaca koji misle da su u predstavi najvažniji kostimi. Vrhunskim glumcima, međutim, kostimi ne znače gotovo ništa, već samo da su u njima- priča Milosava i izbegava da prozove "saradnike".

Trenutno sa sa pomoćnicama Milankom Matić i Zoricom Gajić radi na kostimima za predstavu "Derviš i smrt" koja je zakazana za 3. maj.
- Ranije sam 15 godina radila sama. Sad mi je lako. Posao je jako kreativan i uživam u njemu - kaže Lila.

R. Barjaktarević


vesti po rubrikama

^Šumadija i Pomoravlje

Lila uzela meru i Đuzi i Lanetu
Slavista dr Peter Gerlinghof počasni građanin Kragujevca
Poslenici kulture u Despotovcu negoduju zbog gašenja festivala
Skupština prekinuta juče ujutro pošto je pozlilo ombudsmanu
Kragujevac ove godine bez velike prvomajske proslave
U Palanci se još priča o samoubistvu na Kudreču
   


     


FastCounter by LinkExchange