GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Jovana Brakočević (18), odbojkašica Poštara 064 i MVP sezone

Buntovnica sa razlogom

Zahvaljujući takvom stavu ja sam i postigla sve do sada u karijeri. Kad se zainatim obavezno uradim ono što sam zamislila

Svako ko upozna Jovanu Brakočević mora da primeti barem tri činjenice: Ona je najbolja, najviša i najlepša odbojkašica u našoj zemlji.
Njen klub Poštar 064 iz Beograda osvojio je duplu krunu, a ona je ponela titulu MVP. Sa visinom od 196 centimetara ona zaista jeste najviša u ligi, a da je najlepša to je već najlakše primetiti.

Ova godina definitivno je u njenom znaku. Sem dve titule i statusa najbolje igračice, Jovana je postala punoletna, upravo je kupila automobil, dobila poziv za reprezentaciju.
- Sad sam i u Glasu javnosti, a to mi je najdraže - ne skriva svoj talenat za šalu devojka koja, iako ima samo 18 godina, umnogome odskače od svojih vršnjaka.

A, sve je počelo slučajno.
- Mama me je vezala za sedište automobila i odvezla na trening odbojkašica Poštara iz Zrenjanina. Tamo sam naučila sve o odbojci, a najviše zahvalnosti dugujem treneru Peđi Tanackoviću.
Jedna je od retkih igračica koja je igrala na gotovo svim pozicijama.
- Počela sam kao tehničar jer mi se sviđala ta uloga na parketu. Posle sam igrala kao srednji bloker, a kad sam prešla u beogradski Poštar postala sam korektor.

Volim prase, pa to ti je

Da je devojka bez ikakvih predrasuda i kompleksa Jovana nam je potvrdila otkrivajući svoje omiljene "sitnice":
Jelo: Najviše volim da jedem prasetinu. Znam da je to neobično, ali ne mogu da odolim
Broj: Moj srećan broj je dva
Boja: Crna i žuta
Automobil: Kupila sam sportsku "opel astru", ima alu felne, spuštena je, metalik sive boje, ali volim oldtajmere
Piće: Kada izađem najčešće pijem đus-votku
Film: "Mambo kings" zbog Banderasa
Muzika: Robi Vilijams i "Ejndžels"

Jovana je nedavno osvojila svoj treći trofej u karijeri, ujedno i prvu titulu šampiona države.
- To je posledica vrednog rada u poslednjih godinu dana. Trenirale smo dva puta dnevno, nekada i na dan utakmice. Bilo je mnogo suza i smeha. Radost zbog osvajanja titule je verovatno slična radosti kada neko dobije prvo dete. Bilo je i trenutaka kada sam pomislila da je sve gotovo, recimo posle druge finalne utakmice u Užicu protiv Jedinstva kada smo ubedljivo izgubili, a ja odigrala najgoru utakmicu u Poštaru. Otišla sam kući plačući i celu noć nisam spavala.
MVP SCG ima velike planove.
- Poslednja godina u srednjoj školi, kao i poslednja sezona ugovora sa klubom će me najverovatnije odvesti u inostranstvo. Želja mi je da odem u neki italijanski klub gde bih mogla da se izborim za mesto u startnoj postavi. Trenutno mi nije novac toliko bitan koliko želja da se dokažem.

U privatnom životu za prijatelje je Joca, ali ima i zanimljiv "odbojkaški" nadimak.
- Da, zovu me "ženski Ivan Miljković". Ipak, on mi nije uzor, već braća Grbić, Nikola po igri, a Vanja po ponašanju i temperamentu.
Kada smo već kod "Jocinog" temperamenta, za nju kažu da je veoma tvrdoglava.
- Istina je to. Ja sam buntovnik sa razlogom. Zahvaljujući takvom stavu ja sam i postigla sve do sada u karijeri. Kad se zainatim obavezno uradim ono što sam zamislila. Primera radi, gubili smo u jednom meču i nije mi bilo pravo, ali zainatila sam se da pobedimo i uspeli smo, a ja sam postigla 48 poena.

Pre dve godine Jovana je na prvenstvu Evrope u uzrastu koji je dve godine stariji od nje ocenjena kao najperspektivnija. Srpska ženska odbojka, a i sport uopšte dobio je jednu veliku zvezdu čija svetlost će sijati još dugo godina. Ako ni zbog čega drugog, onda bar zbog Jovane Brakočević ženska odbojka u našoj zemlji zaslužuje veću pažnju.

D. Ignjatović


vesti po rubrikama

^sport

Gost Glasa javnosti: Velemajstor Alisa Marić
Kako sam skrenuo levo kod Lazareva...
Ko to ne bi voleo da igra za Crvenu zvezdu?
Krilni centar Crvene zvezde Miroslav Raičević prešao neobičan profesionalni put
O prvaku Sarog kontinenta odlučivaće Makabi i CSKA
Jovana Brakočević: Buntovnica sa razlogom
Ofsajd je kad ste između muža i televizora