GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Malozvornički ribolovci objavili rat velikom istrebljivaču riba iz jezera

Hoće da proteraju kormorane zauvek

MALI ZVORNIK - Drinsko jezero, kraj Malog Zvornika, nedavno su napustili kormorani, ostavljajući za sobom opustošen riblji fond. Dragan Kostadinović, predsednik Skupštine sportskih ribolovaca "Drinsko jezero" iz Malog Zvornika, kaže da je oko 3.000 kormorana pojelo oko 120 tona ribe za stotinak dana, koliko su ove ptice zimus boravile na jezeru.

- Zbog zabrane lova na kormorana, jedino što možemo jeste da ih iz brzih čamaca plašimo i teramo, kao i da od starih paleta napravimo skloništa za ribe. Za nabavku ove opreme biće nam potrebno novca i zbog toga ćemo uskoro, uz nalaz stručnjaka za Zaštitu prirode, uputiti zahtev Vladi Republike Srbije za finansijsku pomoć - kaže Kostadinović.

Prema njegovim rečima, kada malozvornički ribolovci primene ove mere za borbu protiv kormorana, ovaj istrebljivač ribe će napusti područje Zvorničkog jezera.
- Ali, to znači "brigo moja pređi na drugoga", jer će kormorani otići uzvodno ili nizvodno i praviće probleme na drugom mestu - smatra Kostadinović.

Kormoran pripada vrsti nesita, leti brzinom od 60 kilometara na čas, a koristeći vazdušne struje bez odmora može da preleti i do hiljadu kilometara. Gnezdi se na dalekom severu Evrope, a na naš prostor dolazi početkom zime i tu ostaje do proleća. Evropska zajednica je 1980. godine proglasila kormorane za ugroženu vrstu, kada je i uvedena je zabrana na njihov lov. Zbog ogromne štete koju nanose ribljem fondu i brzog razmnožavanja, zabrana lova na kormorane je ukinuta pre deset godina, ali je u Srbiji još na snazi.

A. D.


vesti po rubrikama

^Srbija

Pametnima tesno među prosečnima
Prvomajski uranak uz rokere, konje i bika na ražnju
Đurine makaze neće u penziju
Mihailo Reljić pola veka bavi se enigmatikom
Pozdrav iz Šapca odlazio u beli svet još u pretprošlom veku
Malozvornički ribolovci objavili rat velikom istrebljivaču riba iz jezera
   
 


     


FastCounter by LinkExchange