GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pozdrav iz Šapca odlazio u beli svet još u pretprošlom veku

Grad koji ima trag na razglednici

ŠABAC - Svaki grad ima svoja sećanja, a Šabac ih je prepun ne samo iz raznih svedočanstava i dokumenata već i razglednica na kojima su ovekovečeni detalji grada još u 19. veku. Biblioteka šabačka izdala je zanimljivu knjigu u kojoj su objavljene najstarije razglednice koje su iz Šapca stizale na razne adrese. One su sentimentalni okvir koji na jedinstven način govori o duhu grada. Još 1935. godine Šapčanin Stanislav Vinaver zapisao je da naši srbijanski gradovi nemaju mnogo tradicije.

"Možda od svih varoši u predratnoj Srbiji najviše tradicije ima naš dragi Šabac" - zabeležio je književnik Vinaver.
Na razglednicama su ovekovečena stara zdanja kojih, nažalost, danas nema. Na jednoj od razglednica ostao je konak Jevrema Obrenovića, čija je izgradnja počela još 1822. godine. Zapisano je da je po završetku konaka, gospodar Jevrem pozvao dvorsku gospodu i viđenije šabačke trgovce da uzjašu do Muselima, (današnjeg Jevremovca), odakle su se po vedrom sunčanom danu divili novom konaku.

Na jednoj od razglednica, zabeležio je istoričar Feliks Kanic, da Šabac među Srbima važi za mali Pariz i mnogi ga, zbog njegovih prijatnih društvenih prilika stavljaju daleko ispred Beograda.
Na svakoj fotografiji može se ispričati po jedna priča vezana ne samo za prizor koji se vidi, već i sudbine ljudi. Šabac je imao i svoje knjižare, pa je jedan od njih, Miloš Veselinović, koji je imao skromnu trgovinu do kavane "Amerika", inspirisao Lazu Lazarevića da napiše toliko hvaljenu pripovetku "Prvi put sa ocem na jutrenje".

Šabac su posećivale i krunisane glave. Kada je jednom kralj Petar došao u vizitu, obratio se jednom seljaku i upitao ga kakao stoje stvari, a ovaj mu je odgovorio da stoje veoma dobro zahvaljujući trgovini svinjama i krijumčarenju! Engleska književnica Rebeka Vest je u knjizi "Crno jagnje, sivi soko" zapisala da je seljak mogao da kaže kralju kako se bavi krijumčarenjem koje ne dozvoljava kraljev zakon, ali i da je već sutra spreman da pogine za kralja.

Književnik Oskar Davičo je grad doživeo ovako: "Grad Šabac tad je bio graničarski, isprljen, krijumčarski duhovit, kozački bahat, lopovski šaputav i rasipan, bio je to grad u kome sam osetio prve radosti i prve strahove."
Na starim razglednicama ispisana je istorija jednog grada. Svaka kuća ima svoju priču i istoriju. Neke su ostale da ponosno stoje i govore sadašnjoj generaciji o vremenu svog nastajanja, a neke zauvek nestale pred naletom nekih novih ljudi koji su mislili da od njih sve počinje.

M. Eraković


vesti po rubrikama

^Srbija

Pametnima tesno među prosečnima
Prvomajski uranak uz rokere, konje i bika na ražnju
Đurine makaze neće u penziju
Mihailo Reljić pola veka bavi se enigmatikom
Pozdrav iz Šapca odlazio u beli svet još u pretprošlom veku
Malozvornički ribolovci objavili rat velikom istrebljivaču riba iz jezera
   
 


     


FastCounter by LinkExchange