GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 30. 4. 2006. - Utorak 2. 5. 2006.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mihailo Reljić pola veka bavi se enigmatikom

Rekorder u ukrštanju reči

Veština je da u preplitanju pojmova spoji zanimljivo sa korisnim. Dobre ukrštenice treba da sadrže što veći broj domaćih reči

BAJINA BAŠTA - Penzionisani nastavnik ruskog jezika Mihailo Reljić (67) iz Bajine Bašte s pravom se ubraja u naše najistaknutije enigmatičare. Ni njegovi sugrađani ne znaju da je njihov omiljeni Buco, dugogodišnji sekretar u Osnovnoj školi"Sveti Sava", za 53 godine bavljenja ovim hobijem objavio više od 50.000 ukrštenica. Prvi susret sa ukrštenicama imao je kao osnovac daleke 1952. godine u rodnom Ljigu. Ubrzo su dečaka, iz gradića ispod planine Rajac, one prosto opčinile, pa ta ljubav prema njima više nikad nije prestala.

- Posle jednogodišnjeg rešavanja ukrštenica,1953. godine odvažio sam se i sam pokušao da ih pravim. Kad sam sastavio desetak, ponudio sam ih tadašnjem enigmatskom listu Iks. Ubrzo je stiglo pozitivno mišljenje. Goreo sam od nestrpljenja da ih vidim u tom listu. Nažalost, to se nije dogodilo, jer je Iks zapao u teškoće i ugasio se pre nego što su moje ukrštenice stigle na red za objavljivanje - priseća se Mihailo početaka.

Iduće godine u Enigmi su se pojavile ukrštenice štampane sa njegovim potpisom. Zauvek je zapamtio da je to bilo 20. novembra 1954. godine. Od tada pa do danas objavio je više od pedeset hiljada ukrštenica u brojnim specijalizovanim časopisima, dnevnim i drugim novinama. Sa njima se, između ostalih, godinama susreću čitaoci Večernjih novosti, Politike, NIN-a...

- Veština enigmate je da u preplitanju reči spoji zanimljivo sa korisnim. Dobre ukrštenice treba da sadrže veći broj domaćih od stranih reči. Negujem narodni govor i tako se odupirem tuđicama koje kvare naš jezik. Ovaj hobi je neka vrsta primenjene umetnosti. Verovatno će zvučati neskromno ako za sebe kažem da sam dosegao sam vrh enigmatskog umeća, ali je to istina - kaže Reljić.

Od brojnih priznanja najradije spominje "Zlatno pero" koje je dobio 1985. godine od Međunarodnog saveta zagonetačkih urednika. Iako je je enigmata više od pola veka, istim žarom i poletom i sada prilazi sastavljanju ukrštenica, klasičnih i belih, skandinavki, mozaika... Kuhinja iz skromnog stana u Bajinoj Bašti mu je ujedno i majstorska radionica, kutak gde godinama provodi sate i sate, odakle izlaze njegova reprezentativna enigmatska ostvarenja.

- Kad se preda ukrštenicama, Mihailo se prosto isključi iz okoline, nikoga ne primećuje, čak ni zvonce na vratima ne čuje - veli supruga Darinka. - Čim ustane, počne sa radom, zatim ode po novine, vrati se da doručkuje i onda sa malim prekidima, a često i bez njih, druži se sa ukrštenicama do duboko u noć.

Zahvaljujući enigmatici, Reljić dopuni skromnu prosvetarsku penziju, ali to nije nagrada ni za deseti deo uloženog truda i vremena. Ne žali se zbog toga jer mu nezamenljivi hobi pričinjava mnogo više zadovoljstva i radosti od bilo kakve novčane nadoknade.

Milan B. Andrić


vesti po rubrikama

^Srbija

Pametnima tesno među prosečnima
Prvomajski uranak uz rokere, konje i bika na ražnju
Đurine makaze neće u penziju
Mihailo Reljić pola veka bavi se enigmatikom
Pozdrav iz Šapca odlazio u beli svet još u pretprošlom veku
Malozvornički ribolovci objavili rat velikom istrebljivaču riba iz jezera
   
 


     


FastCounter by LinkExchange